Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken Big Band firar fyra decennier

/
  • SANDVIKEN I VÄRLDEN. Bandet samlat för gruppfoto under den första turnén i Kalifornien, 1975. Genom sina många turnéer har Big Band spritt ut namnet Sandviken till ställen som Istanbul, Kanada och Irland. ”Vi har betytt en hel för att göra namnet Sandviken känt. Att kommunen har satsat på oss och gett bandet bidrag är nog ett tecken på att de tycker att vi har varit en bra reklampelare.
  • GÄST 1. George Fame var en av idolerna som Sandviken Big Band fick spela med själva, och nu bor Georgie Fame i ett hus i Österfärnebo. Han är en av bandets största gäster under åren, och är självklart med när jubileet firas i kväll.
  • GÄST 2. Deborah Brown är en av sångerskorna som Sandviken Big Band har spelat mycket med. Bland annat berättar de att hon inte är så förtjust i att pulsa i snö med fina skor.
  • GÄST 3. Claes Janson är en av de kända jazzprofiler som uppträtt tillsammans med Sandviken Big Band, här på Bangen 2005.
  • GÄST 4. Mimmi och Karin Hammar är två gäster till bandet som de kommer att samarbeta mer med i framtiden.

40 år har gått sedan Sandviken Big Band för första gången började bemästra "de svarta prickarna". I kväll firar de med en konsert.

Annons

Vi kan börja med att konstatera att det inte går att sammanfatta 40 år så här enkelt.

Bosse Hedwall, Kurt Carlberg och Janne Larsson från Sandviken Big Band försökte att under någon timmes samtal sätta in en storbandsnovis i 40 år av lokal musikhistoria, och trots att de researchat exakta årtal före, kollat upp fakta i ”Jonkens” bok om bandet, går det naturligtvis inte att ge en fullödig historia om bandet.

Roligt verkar de ha haft, det står klart av alla fnissiga berättelser de har att berätta om tokerier på turnéer. Många av dem samlade i Debutanternas IK, som de kallar det, en klubb där de som gjort bort sig blivit medlemmar. Vi återkommer till några av dessa historier.

Om ett band ska hålla ihop i 40 år är det kanske rolighet som krävs. Och kamratskap. För några av medlemmarna i bandet, som varit med sedan de allra första repetitionerna, är det också en 40-årig vänskap som jubilerar.

När de tre herrarna ska sammanfatta vad som hänt under dessa år sedan den första repetitionen 1968, återkommer de hela tiden till hur fantastiskt det är att de själva, från lilla Sandviken, fått spela med jazzens storheter.

– Många gånger trodde man inte att det var sant. Idoler från ungdomen var plötsligt på samma scen. Är det här en dröm eller är det verklighet? säger Bosse Hedwall.

Några av dessa storheter är Georgie Fame, Deborah Brown, Clark Terry och Thad Jones.

Musiken har under de 40 gångna åren fört ut dem till delar av världen som de knappast hade besökt utan Sandviken Big Band. Som turnén i Kalifornien 1975, ”Fez-resan”, som de kallar den, till Istanbul, och besöket bakom järnridån i det forna Östtyskland.

– Vi var hela tiden övervakade av politruker. Det var intressant att se hur det började koka i de länderna.

Med sig ut i världen, i bandnamnet, tog de Sandviken.

 

Vad har ni betytt för Sandviken?

 

– Vi har betytt en hel del för att göra namnet Sandviken känt. Att kommunen har satsat på oss och gett bandet bidrag är nog ett tecken på att de tycker att vi har varit en bra reklampelare.

Ett jazzstorband på turné kan låta som en seriös historia, men berättelserna de drar låter mer som en skolresa. Vissa delar är "hemligstämplade”, men de har även gott om rumsrena minnen att dela med sig av. En del kända, som när ”Jonken” i USA, syftandes på noter, sa ”I don't like black pricks”, vilket översatt blir någonting i stil med ”jag gillar inte svarta skitstövlar”. Det finns bättre saker att säga där. De berättar också om busslagningar i kalsonger, om Deborah Brown som raserade en risig säng i ett norskt hotellrum och hur några i bandet av misstag våldgästade en amerikansk familj efter ett missförstånd om att de var en värdfamilj under turnén.

På 40 år hinner mycket hända, med personer, med musikalisk utveckling, med själva bandsammansättningen. Nya musiker har tillkommit, andra har gått bort. Nya musikaliska stigar ska trampas upp.

Själva jubileumskonserten, som hålls i kväll på Folkets Hus i Sandviken, blir en vandring tillbaka genom åren, naturligt en afton som denna.

 

Hur firar ni jubileet i kväll?

 

– Det blir bara att festa, säger de först och skrattar. Allvarligt talat så blir det ganska mycket nostalgi, med låtar från vår första LP från 1972. Och så kommer flera av de som vi har jobbat med under åren, som Meta Roos och Georgie Fame.

Konserten kommer att sändas i Sveriges Radio i december.

Sandviken kan stoltsera med att ha landets bästa amatörstorband, och utåt sett handlar Sandviken Big Band om samarbeten med jazzlegender och en resa mot musikalisk perfektion, men det är slående hur lite musik vi pratar under intervjun. Samtalet letar sig istället mer mot utrymmet mellan tonerna, en väntan i en turnébuss istället för en skivinspelning, mer om skratten backstage än stunderna på scen, lika mycket glädjen av att få vara tillsammans som glädjen att spela.

Sandviken Big Band får en att ångra att man inte gick med i ett band.

Mer läsning

Annons