Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken Energi går in i stort elbolag

Sandviken Energi är på väg att köpa in sig i elhandelsbolaget Bixia.

Affären är värd cirka 22 miljoner kronor.

– På det här sättet kan vi ge kunderna större utbud och bättre service, säger vd:n Alfons Kubulenso.

Annons

I dag fungerar kommunägda Sandviken Energi som en återförsäljare åt Mälarenergi med 15 000 egna elkunder varav endast 350 finns utanför kommungränsen.

För att bli starkare på elmarknaden när utvecklingen går mot färre och större aktörer väljer nu Seab att gå in i Bixia, Sveriges fjärde största elbolag med 300 000 kunder som ägs av åtta lokala och regionala energibolag.

Farligt vara liten

– Det är farligt att vara för liten på marknaden med den konsolidering som nu sker. Genom det här samarbetet blir vi delägare i ett miljöinriktat elhandelsbolag, får ett större produktutbud och en bättre service för kunderna, säger Alfon Kubulenso.

Billigare elpriser kan han dock inte lova Sandvikenborna.

– Nej, det kan vi inte göra. Priserna sätts på elbörsen Nord Pool.

Däremot lovar Seab kunderna ökad tillgänglighet och nyheter som exempelvis möjligheten att få en utjämning av kostnaderna under året med ett så kallat energikonto.

Samtliga anställda i Sandviken blir också kvar.

Behåller lokal profil

– Det är en medveten strategi från Bixias sida att behålla den lokala profilen, säger informations- och marknadschefen Kent Byman.

Enligt en avsiktsförklaring byter Sandviken Energi till sig fyra procent av aktierna i Bixia mot att elhandelsbolaget får tillgång till Seabs kundstock inom elhandeln, värderad till cirka 22 miljoner kronor

– Konceptet handlar om att bevara det lokala ägandet och de lokala kontoren. Det handlar också om att ta tillvara på den förnybara el som produceras av lokala producenter, säger Tom Istgren, Bixias vd, i ett pressmeddelande.

Under förutsättning att affären godkänns av kommunfullmäktige blir Sandviken Energi delägare i Bixia från och med 1 januari 2011.

Mer läsning

Annons