Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken Energis prispolitik kritiseras

Sandvikenborna har i år fått en kraftig prishöjning för el, vatten och avlopp.

Jämfört med 2008 har kostnaden ökat med 8,3 procent, vilket är betydligt mer än riksgenomsnittet.

Höjningen kritiseras nu av Fastighetsägarna.

Annons

I den så kallade Nils Holgersson-undersökningen – utförd av Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, HSB, Sabo och Riksbyggen – granskas kommunernas kostnadsutveckling för el, värmevatten och avfall.

Sandviken sticker i år ut som en kommun där priserna för el och VA höjts extra mycket. Kostnadsökningen i Sandviken är 8,3 procent medan rikssnittet ligger på 5,2 procent. För en normaltrea på 70 kvadratmeter innebär höjningen en kostnadsökning med 1 500 kronor per år.

– Det är trist att Sandviken även i år har så höga ökningar av omkostnaderna, trots rekordlåg ränta och inflation. Det medför en direkt påverkan på behovet av hyreshöjningarna, säger Krister Nilsson, vd för Fastighetsägarna Mellansverige, i ett pressmeddelande.

VA-taxan i Sandviken höjdes med hela 15,3 procent mellan 2008 och 2009 medan den genomsnittliga höjningen i Sverige var 4,2 procent.

– Ett tungt ansvar vilar på kommunen när kostnaden för vatten och avlopp tillåts öka i denna höga takt. Fastighetsägarna vill ha garantier för att VA-taxan inte höjs för att täcka förluster i andra verksamheter i den kommunägda koncernen, säger Krister Nilsson.

 

 

Mer läsning

Annons