Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken från tolfte våningen

/
  • PLANER. Sandvikenhus planerar att bygga ett höghus med tolv våningar intill kanalen vid Köpmangatan, under förutsättning att byggrätten ändras och det finns intresse från hyresgäster att bo där. I så fall kan huset vara aktuellt för åren 2013-2014.

Sandvikens stadssilhuett kan stiga med några våningar. Om Sandvikenhus planer går igenom, och det finns intresse från hyresgäster, kommer ett nytt höghus att byggas i centrum om några år.

Annons

Sandviken börjar sträva mot skyn. Först var det Göransson Arenas enorma bågar som reste sig mot himlen, och nu finns det planer på att bygga ett tolvvåningshus i centrala Sandviken.

Sandvikenhus har begärt en planändring för fastigheten Snickaren 6, intill kanalen vid Köpmangatan. Syftet är att kunna bygga ett hus med tolv våningar.

– Vi vill ha framförhållning för att kunna bygga under förutsättning att det finns efterfrågan, säger Sandvikenhus vd Patrick Skoglund.

Om de får tillstånd kan huset vara aktuellt för åren 2013-2014. Men det beror också på hur efterfrågan på lägenheter kommer att se ut i Sandviken de kommande åren.

– Det vi kan se är att det är centralt boende som efterfrågas.

Ett tolvvåningshus kommer att sticka ut i Sandviken, en ort som traditionellt har haft en relativt låg bebyggelse. Att Sandvikenhus planerar ett hus med tolv våningar handlar om ekonomi.

– För exploateringsgraden krävs det att huset sticker iväg på höjden.

Huset måste, helt enkelt, vara så pass högt för att affären ska gå ihop ekonomiskt. Om huset byggs kommer det att rymma cirka 60 lägenheter.

– Sedan är det inte fel att ha ett hus som hamnar i blickfånget, säger Sandvikenhus vd Patrick Skoglund.

Bygg- och miljönämndens ordförande Eva Ljungström, s, säger att nämnden inte har diskuterat frågan om höghus i Sandviken.

– Ett höghus i sig behöver inte vara fel, det är hela tiden Sandvikenbornas behov som ska styra, säger hon.

Att Sandviken har en låg stadssilhuett beror inte på någon generell politisk ovilja mot höga hussatsningar.

– Att det inte har inkommit ansökningar om höghus kanske har berott på att Sandviken inte har haft behov av den typen av hus tidigare, säger Eva Ljungström.

Innan ett höghus kan bli aktuellt ska emellertid Sandvikenhus fortsätta med Kanalgränds andra etapp.

Annons