Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken har dålig koll på enskilda förskolor

Sandvikens kommun har inte tillräcklig koll på förskolorna i kommunen som drivs i enskild regi.

Det menar Skolinspektionen som ger Sandviken tre månader att utarbeta rutiner för att fånga upp eventuella missförhållanden.

Annons

I Sandvikens kommun finns i dagsläget fyra enskilda förskolor med cirka 90 barn och 26 förskolor i kommunal regi med omkring 1 600 barn. I augusti i år ska en till enskild förskola öppna.

Förra året genomförde Skolinspektionen en riktad tillsyn i Sandviken hur kommunen genomför sin tillsyn av förskolor i enskild regi. Granskningen visar på brister.

Inte tydlig

Eftersom kommunen inte klargjort vad som är ett allvarligt missförhållande är det inte säkert att man får information om eventuella sådana, menar Skolinspektionen. Kommunen har heller inte varit tydlig med när krav på förläggande eller indragning av godkännande kan vara aktuellt.

För att Sandviken ska uppfylla de krav som finns i skollagen måste kommunen nu utarbeta rutiner för att fånga upp eventuella missförhållanden i förskolor i enskild regi. Kommunen har tre månader på sig att berätta för myndigheten vilka åtgärder man tänker vidta.

Mer läsning

Annons