Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken har svårt att utnyttja Löfvens pengar

/
  • Stefan Löfvens regering satsar precis som utlovat i valrörelsen nu på trainee-platser inom vården. Men för Sandvikens kommun ställer kriterierna för statsbidraget till det.

30 trainee-platser inom vården, varav 15 för Sandvikenungdomar. Det planerar kommunerna i västra Gästrikland att starta i början på mars. Men regeringens regler för statsbidraget fördyrar och försvårar satsningen.

Annons

De ungdomar som väljs ut kommer att varva 50 procent studier med en halvtidsanställning inom vården. Pengarna till de nya trainee-platserna kommer från regeringens budget och är en del av socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska vallöfte.

Men de villkor som finns kring statsbidraget som ska finansiera satsningen ifrågasätts av Sandvikens kommun.

– Kriterierna stämmer inte riktigt med hur rekryteringen ser ut. Vi har ett stort antal personer som vill omskola sig för att kunna få en fast anställning inom vården, men de går oftast på timme redan i dag och blir därför inte aktuella i den här satsningen, säger Mats Åkerblom.

Det finns två typer av anställningar med olika villkor. Inom välfärdsyrken kan kommunerna få 85 procent av lönesumman i bidrag från staten, men då krävs att deltagaren står långt från arbetsmarknaden och saknat arbete under minst sex månader.

Personen som har haft vikariat mindre än 8 timmar i veckan de senaste tre månaderna kan i stället få en trainee-plats enligt de villkor som finns för bristyrken, dit vården räknas. Men då ligger subventioneringen från staten på bara 50 procent.

De som har jobbat mer har ingen chans att ingå i satsningen.

Mats Åkerblom vill gärna se en ändring av direktiven för att kommunerna ska få en bredare rekryteringsbas. Annars är risken att kommunerna inte kan utnyttja statsbidraget fullt ut.

Han är också skeptisk till att den nationella satsningen bara gäller ungdomar upp till 25 år.

– Jag hoppas att det blir en ändring av reglerna så att finansieringen blir bättre och att åldersgränserna ses över så att även äldre kan omskola sig, säger Mats Åkerblom.

De personer som erbjuds en trainee-plats kommer att gå utöver den ordinarie personalen inom vården och rotera runt för att vara fyra månader i taget på olika arbetsplatser.

Sandvikens kommun har ambitionen att tillsätta 15 platser, Hofors sju och Ockelbo sex platser med start 2 mars.

Därutöver har Sandviken även en målsättning att till hösten kunna tillsätta 10 trainee-platser inom kockyrket och 10 som underhållstekniker, vilka båda räknas som bristyrken.

Mer läsning

Annons