Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken helt utan drogpoliser

Sandviken har inga knarkspanare längre. De två som fanns ska utreda mer prioriterade brott.

Annons

Det innebär att de enda som nu jobbar specifikt mot narkotikamissbrukande ungdomar är två poliser i Gävle som har ansvaret för alla fyra kommuner i Gästrikland.

Tidigare hade polisen i Gävleborg fyra personer som var inriktade på narkotikamissbruk bland unga. Gruppen jobbade tillammans över hela Gästrikland. Efter en omorganisation är det nu endast två poliser med den inriktningen med placering i Gävle kvar. I Sandviken finns alltså inte längre någon polis på plats som spanar på handel och användning av droger.

– Vi var tvungna att göra en omflyttning eftersom vi hade luckor i en mer prioriterad verksamhet där vi har med frihetsberövade personer att göra, förklarar Stefan Löfberg, chef för utredning och lagföring inom polismyndigheten Gävleborg.

Utredar akuta brott

Drogspanarna från Sandviken jobbar numera i utredningsgruppen som utreder akuta brott där det finns misstänkta som är anhållna och häktade.

Är det inte prioriterat med ungdomar som håller på med droger?

– Jo visst, men det är fortfarande två som jobbar med de här frågorna.

Räcker verkligen det?

– Vi håller på att titta över om vi kan fylla luckorna, men i dagsläget ser det mörkt ut, svarar Stefan Löfberg.

Stora knarkbeslag

Det är allmänt känt att den bästa knarkspaningen bedrivs när polisen känner till vilka missbrukare som rör sig ute, när polisen har kännedom om var de håller till och på så sätt både pratar med dem och langare och kan skapa sig ett kontaktnät för att få värdefulla tips. Den lokalkännedomen i Sandviken och Hofors riskerar nu polisen att gå miste om.

– Visst finns det en viss poäng med att vara på plats, samtidigt har den här gruppen tidigare jobbat över kommungränserna och de som är kvar har god kännedom även om Sandviken, säger Stefan Löfberg.

Att det finns gott om narkotika i omlopp i Gästrikland är ingen hemlighet. På senare tid har polisens enhet för grova brott gjort flera stora knarkbeslag hos Sandvikenbor. Några har dömts till fängelse medan andra ser ut att vara på väg in att avtjäna straff igen för narkotikabrott. Det innebär att flera ur det första ledet blir borta från marknaden för en tid.

Däremot finns ”smålangarna” och missbrukarna kvar och de kan alltid få tag i narkotika på annat håll. Det är den spaningen som polisen nu dragit ner på.

Mer läsning

Annons