Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken kan få nytt landmärke

/
  • 16-våningshus. På måndag avslöjas detaljer om det planerade 16-våningshuset vid Kyssbron.

Sandvikenhus är nu på väg att förverkliga sina planer på att bygga ett 16-våningshus i centrum. På måndag avslöjas alla detaljer i en satsning som, om den genomförs, påtagligt förändrar stadsbilden.

Annons

Sandviken är känd som en låghusstad. Dagens högsta byggnad är bara åtta våningar hög. Det hyreshus som kommunens bostadsföretag nu planerar att bygga blir dubbelt så högt och kommer därmed att sticka ut rejält i mängden.

Idén med ett höghus vid Kyssbron över Kanalen med Stadsparken på ena sidan och centrum på den andra sidan är flera år gammal.

På kommunens bygg- och miljöförvaltning har dock tjänstemännen varit svåra att övertyga om att det är en arkitektoniskt god tanke att skapa ett nytt landmärke i form av en ”skyskrapa” mitt bland alla låga hus.

– Jag kan i alla fall inte som tjänsteman ställa mig bakom förslaget. Men ytterst är det ju politikerna som bestämmer, sade dåvarande stadsarkitekten Anna Maria Häggblom till Arbetarbladet när frågan var aktuell för drygt ett år sedan.

Bara några veckor efter det att hon slutat går nu Sandvikenhus fram med ett konkret förslag som politikerna får att säga ja eller nej till.

Hur höghuset ska se ut och exakt var det ska placeras presenteras vid en presskonferens på måndag där arkitekten Nina Wittlöv Löfving deltar tillsammans med företagsledningen.

Mer läsning

Annons