Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken kan få sin första privata hälsocentral

/
  • Kirsi Rova får en hälsoprofil framtagen av hälsoutvecklaren Agneta Hedman. ”Hälsovalet är jättebra, jag skulle gärna välja en hälsocentral i närheten av mitt jobb”, säger Kirsi Rova.
  • Om Manpower får tillstånd att öppna en privat hälsocentral kommer den att ligga på Plangatan i Sandviken. Där finns redan i dag basen för bolagets företagshälsovård i regionen.

Nästa år kan Sandviken för första gången få en privatdriven hälsocentral.

Manpower Hälsopartner har redan i dag en omfattande verksamhet inom företagshälsovård i området med bland andra Sandvik och Sandvikens kommun som uppdragsgivare.

Nu vill bolaget även konkurrera om primärvårdens patienter.

Annons

Manpower Hälsopartner har i dagsläget omkring 15 000 patienter i Sandviken, Hofors och Gävle via uppdrag inom företagshälsovård åt både privata och offentliga arbetsgivare.

De flesta av de 34 anställda, varav 30 inom vårdyrken, har sin bas på Plangatan i Sandviken. Om planerna på en privat hälsocentral går i lås är tanken att även den ska inrymmas i de nuvarande lokalerna.

– Vi har utrymmen över, säger vd:n Carina Reidler.

Det är det nya hälsovalet som införs vid årsskiftet som öppnar dörrarna för fri konkurrens mellan privata och offentliga aktörer. I båda fallen ska vårdgivarna uppfylla ett antal villkor som bland annat berör kompetensen bland läkarna.

– Hälsovalet är en helt ny företeelse och vi har följt förberedelserna under året. Med tanke på personalstyrkan och vår kompetens i Sandviken är det lämpligt att vi öppnar vår allra första hälsocentral här, säger Carina Reidler.

Företaget har lämnat in en ansökan hos landstinget. Om de får sitt tillstånd är målet att köra igång under andra kvartalet nästa år.

Behöver nyrekrytera

Även om det finns personal inom bolagets nuvarande företagshälsovård som vill vara med om att bygga upp hälsocentralen räknar Carina Reidler med att nyrekrytera. Tanken är att hälsocentralen till att börja med ska ha tre–Dfyra läkare.

– Vi håller på med en förstudie just nu, säger hon.

När Carina Reidler ger Arbetarbladet en rundvandring i lokalerna står det klart att det knappast blir någon utrymmesbrist. Reidler räknar med vissa smärre ombyggnader, i övrigt är det i princip bara omflyttning mellan olika avdelningar som krävs.

Kirsi Rova var på besök hos företagshälsovården i går för att få en hälsoprofil gjord. Hon bor i Gävle och arbetar på Accenture i Sandbacka Park.

– Nu har jag Brynäs som min hälsocentral. Det har fungerat bra, men jag skulle absolut kunna tänka mig att lista mig i Sandviken i stället. Det är här jag jobbar och har möjlighet att gå till doktorn på dagtid. Om jag ska till Gävle måste jag pendla med buss och mycket arbetstid går åt, säger hon.

Mer läsning

Annons