Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken riskerar mista bandygymnasiet

Sandvikens kommun gör sig skyldig till avtalsbrott om bandygymnasiet inte erbjuds träning inomhus perioden januari–mars.
Kommunalrådet Peter Kärnström har redan lovat att Göransson Arena ska stå till skolans förfogande.
– Utan hall kan man inte ha bandygymnasium, konstaterar Håkan Ramsin, Svenska Bandyförbundets ordförande.

Annons

Så sent som för en dryg månad sedan skrev Sandvikens kommun nytt treårsavtal med Svenska Bandyförbundet om villkoren för Bessemerskolans riksidrottsgymnasium i bandy.

Trots att diskussionerna om den framtida användningen av Göransson Arena då pågick för fullt, lovade Peter Kärnström (S), kommundirektören Ann-Katrin Sundelius och kunskapsnämndens ordförande Ann-Catrin Brockman (S) bandygymnasiet inomhusträning hela säsongen.

I avtalet som de tre skrev under står det att bandyeleverna ska få träna på fullstor bandybana i hall senast från 1 september med alla ispass i hallen.

En veckas uppehåll

Enligt löftet från Kärnström, Sundelius och Brockman ska uppehåll på maximalt en vecka för kommersiell verksamhet i hallen accepteras. I övrigt är det bandy som gäller i arenan. Något som strider mot företagsledningen eget huvudförslag till affärsplan med bandy utomhus perioden januari–mars.

– Det är helt klart att vi bryter mot avtalet om vi inte kan erbjuda eleverna inomhusträning under en stor del av vintern, säger gymnasieintendenten Bert-Ola Dahlgren.

Han tror att Sandviken får mycket svårt att i framtiden behålla riksidrottsgymnasiet om bandyn förpassas utomhus.

– För mig är det självklart att utvecklingen av några av världens största talanger ska ske inomhus. Det finns andra skolorter som Västerås och Edsbyn som i dag har hemortsalternativ som annars säkert gärna tar över.

Krav på inomhusträning

Bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin bekräftar att den kommun som vill ha bandgymnasium måste kunna erbjuda träning inomhus.

– Vi har inte haft anledning att diskutera frågan explicit för Sandviken. Däremot har vi pratat om det för Nässjös del och då tagit ställning för att man i dag inte kan ha bandygymnasium om man inte har tillgång till inomhushall.

Mer läsning

Annons