Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken skriker efter lärare och vårdpersonal

/
  • Skolchefen Inger Norman informerade nyligen politikerna i Sandvikens fullmäktige om de stora problemen med att hitta behöriga lärare till Sandvikens skolor.

Lärare och vårdpersonal är framtidsyrken för den som lätt vill få jobb i Sandviken. Kommunen är i skriande behov av rätt kompetens.

Annons

Det har gått så långt att Sandvikens kommun funderar på att åka på rekryteringsturné i Stockholmstrakten. Gymnasieskolan i Sandviken har inte behöriga lärare i alla teoretiska ämnen. Samtidigt är ett stort antal pensionärer inne som vikarier i Sandvikens skolor.

– Det gäller inte bara gymnasieskolan. Vi har brist på lärare på alla områden. Och det är väldigt svårt att rekrytera behörig personal. Vi prövar alla möjliga sätt. Det här är verkligen ett bekymmer som vi har, säger skolchefen Inger Norman.

I Kungsgården är det akut brist sedan tre lärare slutat på kort tid.

– Vi löser det tillfälligt genom att plocka in lärare från andra skolor, säger Signe Brockman (S), ordförande i kunskapsnämnden.

En snabb sökning på lärare och Sandviken på Arbetsförmedlingens hemsida ger 23 träffar. Varför det är sådan stor brist på behöriga lärare i just Sandviken har Signe Brockman inget konkret svar på, men hon spekulerar.

– Det är egentligen inget särskilt för Sandviken, utan situationen är den samma i hela landet. Möjligen slår det hårdare på en liten kommun som Sandviken. Det kanske inte är lika intressant att bo här och det är säkert även skillnad på lönenivåerna.

Både hon och skolchefen Inger Norman anser att det krävs mycket åtgärder för att locka fler till läraryrket.

– Utbildningar och lärarnas löner är ju på regeringens agenda så vi får väl se vad som händer när de får igenom sin egen budget, säger Brockman.

Det är inte bara lärare som Sandvikens kommun skriker efter. Det blir även allt större brist på vårdpersonal inom omsorgsförvaltningen. Och behovet kommer bara att öka kommande år när många går i pension, samtidigt som antalet äldre i behov av hjälp ökar.

I sin framtidsutsikt varnar omsorgsnämnden för att de ungdomar som utbildas inom gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram inte kommer att räcka till för att täcka Sandvikens framtida behov. Därför har frågan nu hamnat på arbetslivsnämndens bord.

– Vi ser att det kommer behövas fler vårdinriktade vuxenutbildningar. Och sedan är det regeringens satsning på trainee-platser omsorgen som vi sitter och tittar på just nu, säger nämndsordföranden Mona Davik (S).

För trainees behövs handledare. I dag är just tillgången på utbildad vårdpersonal som, utöver sina ordinarie arbetsuppgifter ska handleda, begränsande för hur många utbildningsplatser Sandviken kan erbjuda.

En lösning som diskuteras är att Arbetslivsnämnden projektanställer ett antal externa handledare som inte jobbar inom omsorgsverksamheten i dag.

Mer läsning

Annons