Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken slutar stödja Gysingelänken

Busskooperativet i Österfärnebo ser inte ut att få något fortsatt kommunalt stöd för att driva den så kallade Gysingelänken.
Det innebär att trafiken på sträckan Österfärnebo-Uppsala nu åter är nedläggningshotad.

Annons

Gysingelänken startades i projektform som ett försök att få igång pendlingstrafik från Österfärnebo över länsgränsen till Östervåla och därifrån vidare mot Uppsala.

När projektpengarna tog slut ansåg Sandvikens kommun att det var landstingets sak att ta över och driva permanent trafik eftersom det är landstingets uppgift att stå för all trafik som går över länsgränserna. Men därifrån blev det nobben.

I ett försök att ändå rädda den för södra Gästrikland strategiskt viktiga trafiken bildade ett antal privatpersoner i Österfärnebo ett kooperativ som med bidrag från Sandvikens kommun i år stått för buss- och taxitrafiken.

Men inför 2009 väntas Sandvikens kommuns tillväxtnämnd säga nej till fortsatt ekonomiskt stöd. Det är i alla fall förslaget inför det möte som hålls på tisdag då frågan ska avgöras.

Motiveringen för nobbat bidrag är, förutom att det är landstingets ansvar att stå för länsövergripande trafik, för få resande. Bara på fredagar, lördagar och måndag körs det bussar efter sträckan. Övriga dagar åker de få resenärerna taxi. På 24 resdagar i maj var det vid elva tillfällen bara en person som åkte med. Två dagar fanns det inga resenärer alls.

Mer läsning

Annons