Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken strulade – missade ny chef

Han har varit högaktuell

för två viktiga chefstjänster

i Sandviken.


Men efter strul och förseningar hamnade Lars Hont

i – Falun.


– Det kom ju ingen annons

i Sandviken, säger han.

Annons

Nackarektorn Lars Hont, prisbelönad som nytänkare inom den svenska skolan, har den senaste tiden varit högaktuell för två strategiskt viktiga chefsjobb i Sandviken. Men i båda fallen gick det snett i hanteringen och i stället blev Lars Hont näringslivschef i Falun.

Från början var det tjänsten som vd och utvecklare av Högbo Bruk som gjorde 51-årige Lars Hont intresserad av att flytta till Sandviken.

Efter intervjuer med alla sökande som kunde komma ifråga för jobbet var han inför tillsättningen styrelsens huvudkandidat vid sidan av förre Kungsbergetchefen Jonas Lundblad.

Men innan något beslut tagits lanserades i stället Lars Hont överraskande som tilltänkt skolchef inför bland annat rektorer och fackliga organisationer. Detta innan tjänsten ens blivit utannonserad. Kommundirektör Svante W Nordh hade då av allt döma utgått från att Jonas Lundblad skulle få Högbojobbet och gjort bedömningen att Lars Hont skulle passa ännu bättre som skolchef.

När Jonas Lundblad i sista stund hoppade av kandidaturen till Högbotjänsten var Lars Hont alltså inte längre tillgänglig, vilket ledde till intern kritik mot förfarandet.

Tjänsten som skolchef skulle efter starka fackliga krav annonseras ut. Lars Hont sade för sex veckor sedan att det var helt okej för honom och att han tänkte söka jobbet.

Men när annonsen väl kom ut i tisdags eftermiddag hade Hont redan tackat ja till en chefstjänst i Falun och några planer på att ändra sig har han inte.

– Båda jobben var intressanta. Men tjänsten i Sandviken kom inte ut på annons och det kan vara en av anledningarna till att jag gjorde mitt val, säger han.

Svante W Nordh har alltså fått en del intern kritik för sitt agerande vid de viktiga chefstillsättningarna.

Men hos Lärarförbundet är man i dag bara glad över att det inte blev en snabb tillsättning av skolchefstjänsten.

– Det är bra att tjänsten nu utannonseras så att vi får ett större underlag. Det är absolut ingen panik med tillsättningen då Barbro Berglind fortfarande finns kvar. Det är bättre att det får ta tid bara det blir rätt, säger taleskvinnan Margith Lind.

Annons