Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken var med på ett Grammishörn

/
  • Lena Sjöberg. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
  • Boken blev film som blev skiva som nu blivit skiva på engelska.

Lena Sjöberg är född och uppvuxen i Sandviken. Hon skrev texten till Nina Perssons Grammisbelönade album What if...
– Jag har mycket att tacka Sandviken för. Där fanns ett klimat där man helhjärtat satsade på kultur och det betydde att jag vågade bli kulturarbetare, säger Lena Sjöberg.

Annons

Under onsdagens Grammisgala prisades svenska artister och musiker. Priset för bästa barnalbum gick till Nina Persson som sjunger på skivan What if... Skivan är en engelsk version av Tänk om... som utgör filmmusiken till den tecknade barnfilmen med samma namn från 2014. Filmen är baserad på barnboken av Sandvikenfödda barnboksförfattaren och illustratören Lena Sjöberg.

– Det känns såklart jättejätteroligt. Uppmärksamheten gör att fler hittar fram till musiken och i slutändan boken. I en tid full av brus kan man behöva den spotlighten, säger Lena Sjöberg.

Men själva galan fick hon följa hemma från sjuksängen, då hon dragit på sig en förkylning.

– Jag bytte paljetterna mot mysbyxor och champagnen mot en varm panodildryck...

Som författare är Lena Sjöberg van att jobba ensam. Därför gillade hon omväxlingen i att vara en del i ett samarbete med kompositören Martin Östergren och Nina Persson. Skivans producent är filmens regissör Linda Hambäck. Texterna på den svenska skivan är samma som i boken, utan ändringar. Översättningen till engelska står Neil Betteridge för.

– Jag är glad att musiken och sången blivit så fin. När man tänker barnmusik tänker nog många att det ska var skrikigt och i ett högt tempo. Men den här musiken har ett lugn som jag gillar. Precis som vuxna förtjänar barn bra kvalitet.

Lena Sjöberg bor numera i Småland. Men uppväxten i Sandviken kan ha påverkat hennes yrkesval.

– Hade jag växt upp någon annanstans skulle jag kanske inte haft självförtroendet att satsa på att jobba med kutlur. Konsthallen i Sandviken var en plats där det kändes som att vad jag gjorde togs på stort allvar.

Texterna från boken på skivan beskriver Lena Sjöberg som en tankelek. ett par titlar från den engelska skivan är "What if we were tigers" och "What if I was little and you were big like me".

– Jag tror att nästan alla föräldrar lekt så med sina barn, det är ett sätt att upptäcka nya världar.

Mer läsning

Annons