Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken växer trots Sandvikvarslen

/
  • ”Ett mycket bra ställe att bo på med bra människor”, säger Serjio Abdulakdir om Sandviken dit hans hustru Mesay Feyssa nu kommit efter. Sedan i måndags är paret från Eritrea egna företagare.

Sandviken fortsätter att växa och bli allt mer mångkulturellt.

Anhöriginvandringen från bland annat Irak, Burma och Eritrea har i år ökat.

– Ett mycket bra ställe att bo på, säger makarna Serjio och Mesay som har åter- förenats i Sandviken och precis startat eget företag.

Annons

Sandviken är en av de kommuner i landet som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen med över 1 000 varslade bara på Sandvik. Men någon utflyttningsort har Sandviken inte blivit. Tvärtom. Första halvåret i år ökade befolkningen med 169 personer med ett positivt flyttnetto på nästan 200 personer.
– Det är jätteroligt att vi står starka trots nedgången på arbetsmarknaden, säger Ingrid Palm, ansvarig för kommunens inflyttningsservice.


Bakom den överraskande plussiffran ligger kraftigt ökad inflyttning från andra länder. Framför allt är det anhöriginvandringen som ökat. Manliga flyktingar som kommit till Sandviken under de senaste två–tre åren har nu fått uppehålls- tillstånd och därmed har även deras fruar och barn kunnat följa efter.

Serjio Abdulakdir, 28 år, flydde från Eritrea från tre och ett halvt år sedan.
– En diktatur. Det är inget bra land att bo i, säger han.
Under de senaste två åren har Serjio bott i Sandviken där han jobbat som bland annat tolk på integrationsenheten. För två månader sedan kunde hans fru Mesay Feyssa komma efter sedan även hon fått svenskt uppehållstillstånd. Paret bor nu i en lägenhet i Norrsätra och driver sedan i måndags en egen möbel- och presentaffär på Gävlevägen.
– Vi är jätteglada, säger de om återföreningen och det nya livet i Sandviken.
Enligt Ulf Palm, integrationsenhetens chef, har anhöriginvandringen ökat under det senaste året.

Bara från årsskiftet och fram slutet av juli hade Sandviken fått 80 nya invånare den vägen. Totalt har 150 personer tagits emot via integrationsenheten i år. De flesta från Irak, Eritrea och Burma.
– Det är positivt att Sandvikens befolkning ökar. Men precis som alla andra känner de nya invånarna av arbetslösheten. Och för den här gruppen människor är det ännu svårare eftersom de först måste lägga en ny grund genom att lära sig språket, säger Ulf Palm.

Första halvåret i år var det 172 fler som flyttade från utlandet till Sandviken än som flyttade åt andra hållet.
Inom landet hade Sandviken ett positivt flyttnetto med 20 personer och inom länet med fyra personer.

Annons