Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken vill ha spetsutbildningpå gymnasiet

Sandvikens kommun vill tillsammans med Sandvik starta en gymnasial spetsutbildning med naturvetenskaplig inriktning. Samarbete blir det i så fall också med en högskola.

Annons

Skolverket har beslutat genomföra en försöksverksamhet med så kallade spetsutbildningar på gymnasiet. Tanken med det är att intresserade elever ska få chansen att läsa matematik, naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga eller humanistiska ämnen i en snabbare studietakt än normalt och även kunna tillgodogöra sig vissa högskolepoäng.

1 december går ansökningstiden ut för de tio spetsutbildningar med riksrekrytering som startas hösten 2009. Året därefter startas ytterligare tio spetsutbildningar.

Kunskapsnämnden beslutade i går att Sandvikens kommun ska ansöka om att bli en av de tio orter som får chansen att starta redan nästa höst.

– Det är ju sagt att spetsutbildningarna ska fördelas ut över landet. Därför är det viktigt att vara med och söka redan från början. Om någon annan ort i regionen får klartecken blir det ju svårt för oss att komma efter som nummer två, säger Klas Palmér, s, kunskapsnämndens ordförande.

Förutom det planerade samarbetet med Sandvik AB vill kommunen också koppla en högskola till det eventuella försöket med en gymnasial spetsutbildning.

Mer läsning

Annons