Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenbo med på polisens "most wanted"-lista

En 31-åring från Sandviken finns med på polisens lista över mördare och svindlare som gömmer sig utomlands.

Han är misstänkt för att ha slagit och kastat en man i kanalen i Sandviken för några år sedan.

Annons

Polisens så kallade Ikaroslista med namn på Sveriges mest eftersökta kriminella har utökats med fyra nya namn. Inte bara den ökände La Reine-svindlaren återfinns där - utan även en 31-årig man från Sandviken som misstänks för två fall av misshandel i Sandviken sommaren 2008.

Ett år efter händelserna - sommaren 2009 - häktades han i sin frånvaro vid Gävle tingsrätt och en europeisk arresteringsorder utfärdades.

– Vi hade fått uppgifter om att han hade åkt till Italien för att jobba och behövde hjälp av utländsk polis att hitta honom, berättar åklagaren Sebastian Flodström.

31-åringen har lyckats hålla sig gömd sedan dess, men nu kan sökandet efter honom komma att intensifieras i och med uppgraderingen till Ikaroslistan. Man tror att han finns i Italien, Polen eller Sverige.

Anledningen till att han kommit upp på listan är att svensk polis i samarbete med utländska myndigheter på senare tid lyckats hitta många av de internationellt efterlysta brottslingarna.

– Rikskriminalen ringde och frågade om jag hade något emot att de tog upp honom på listan eftersom de behövde nya namn. Och det hade jag förstås inte, säger Flodström.

Brotten som 31-åringen misstänks för är två fall av misshandel, den ena grov när han tillsammans med en jämngammal Sandvikenbo misshandlade en man och slängde honom i kanalen. Brottet ansågs ovanligt rått. Medbrottslingen dömdes till fängelse i ett och ett halvt år.

De andra personerna på listan misstänks för grova brott som mord, bedrägerier, smuggling och narkotikabrott. Är inte en misshandel för lindrigt att bli internationellt efterlyst för?

– Nej, det är viktigt att de som begår bott också straffas, menar Sebastian Flodström.

Mer läsning

Annons