Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenbo stal nickel för att köpa narkotika?

Nickelstölderna av anställda på Sandvik och Gävlepolisens rekordbeslag av narkotika har en gemensam nämnare. En 39-årig Sandvikenbo är misstänkt i båda de stora brottsutredningarna. Åklagaren tror att det stulna nicklet har finansierat köpet av narkotika.
Dessutom växer nickelhärvan. De åtta ton som polisen tagit i beslag hemma hos en av de inblandade är bara en liten del av allt som stulits.

Annons

Polisen håller nu på att utreda två stora härvor som visar sig ha kopplingar till varandra. Den ena handlar om Gävlepolisens största knarkbeslag någonsin med sju personer är inblandade. En av dem som polisen anser sig kunnat binda till rekordbeslaget är en nu häktad 39-årig Sandvikenbo som ska ha agerat som försäljare.

Han är samtidigt en av fyra huvudmisstänkta för de omfattande nickelstölderna på Sandvik, där han arbetade fram till för några veckor sedan då han stängdes av. I det fallet ska han ha agerat som mellanhand mellan de som stulit och skrotfirman som köpt nickel.

– Jag påstår att nickelstölderna delvis ska ha finansierat köpet av amfetamin. Hur det har gått till vill jag inte gå in på, säger åklagaren Peter Olofsson.

Klart är dock att 39-åringen hade betydande belopp på sitt konto. De andra inblandade i nickelhärvan har också tjänat mycket pengar. Det är själva anledningen till att de stulit från sin arbetsgivare.

Åklagarkollegan Peter Helsing, som utreder nickelstölderna, håller just nu på att ta reda på hur stora mängder som egentligen stulits från Sandvik. Hemma hos en 36-årig Sandvikanställd beslagtog polisen åtta ton värt cirka 640 000 kronor, men det är bara en liten del.

– Det är betydligt mycket mer som redan sålts till en stor uppköpare. Med hjälp av bokföring på skrotfirman försöker vi nu kartlägga hur stora mängder det egentligen handlar om, säger Peter Helsing.

Han tror också att fler än de nu fyra huvudmisstänkta är inblandade.

– Det måste vara svårt att dölja så här omfattande stölder på en arbetsplats. Det är inte osannolikt att fler känt till vad som pågått. En del kan ha vetat om men inte vågat eller velat lägga sig i. Vi ska se hur långt vi kan komma där, säger han.

Han anser sig ha en ganska god bild av hela kedjan från den eller de som stulit till mellanhanden till köparen. Att köpa nickel är inte olagligt även om Peter Helsing anser att en skrotfirma som köper stora mängder nickel av en person borde förvissa sig om var metallen kommer ifrån.

Stölderna har pågått under en längre tid och de stora mängderna nickel har smugglats ut av de anställda under skiften. Det nickel som beslagtogs hemma hos den numera före detta Sandvikanställde var i formen av en huvudkudde och så liten att den ryms i handflatan.

 

Mer läsning

Annons