Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenbo utlöste falskt alarm på Forsmark

/

En 50-årig man från Sandviken kommun stoppades i säkerhetskontrollen vid Forsmarks kärnkraftverk med otillåtna kemikalier på lastbilen i förra veckan. Men det var falskt alarm och mannen hade inte några avsikter att föra in sprängmedel på området.

Annons

Claes-Inge Andersson, kommunikationschef vid Forsmark, tror att denna rutinkontroll inte hade uppmärksammats om det inte vore för incidenten vid Oskarshamns kärnkraftverk i maj då två svetsare anhölls för förberedelse till sabotage.

På tisdagen i förra veckan, visade säkerhetskontrollen in till kärnkraftverket att det fanns kemikalier på en lastbil tillhörande en 50-årig man från Sandviken kommun. Polis kallades till platsen, och snabbt kunde det konstateras att det inte fanns någon brottslig intention.

– Kemikalien kan finnas med i sprängämnen, men även i vanliga kommersiella produkter, inte minst konstgödsel, säger Claes-Inge Andersson.

Några gånger per år blir det ”falskt alarm”, även om Claes-Inge Andersson inte vill kalla det så, eftersom det visar att utrustningen fungerar och känner av otillåtna kemikalier. Hur kemikalien har hamnat på lastbilen undersöks nu.

Claes-Inge Andersson betonar att 50-åringen är helt oskyldig.

– Efter den enorma uppmärksamhet som händelsen vid Oskarshamns kärnkraftverk fick, förstår jag om det inte känns kul att utsättas för det.

Arbetarbladet har varit i kontakt med 50-åringen som inte vill kommentera händelsen.

Mer läsning

Annons