Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenbo vill ha fågelskrämmor på Parkbadets tak

/
  • Änder har blivit en återkommande fråga i medborgarförslag till Sandvikens kommun. Antingen för att kommunen ska mata fåglarna i Stadsparken – eller förbjuda matning helt och hållet där.

Förbjud matning i Stadsparken och sätt fågelskrämmor på badhusets tak.
Det kräver en Sandvikenbo som fått nog av fåglarna.

Annons

År för år ökar antalet fåglar i stadsparken och vid kanalen, menar Sandvikenbon i ett medborgarförslag där fåglarna beskrivs som en sanitär olägenhet.

Fåglarna låter för mycket enligt förslaget, och Sandvikenbon vill ogärna passera Kyssbron eftersom marken är full av fågelbajs och luften full av fåglar.

"Det kan inte vara omöjligt att decimera antalet fåglar, sätta upp fågelskrämmor, förslagsvis på taket till badhuset, och förbjuda matning och hänvisa de som vill mata till norra sidan av Gävlevägen där ingen bebyggelse finns", skriver Sandvikenbon i sitt förslag till kommunens politiker.

I medborgarförslaget krävs att kommunen tar sitt ansvar för att få bukt med fåglarna.

Tidigare i år kom ett annat medborgarförslag som också krävde att kommunen skulle ta ansvar för fåglarna. Men då för att se till att de har mat på vintern.

Läs mer: Hon har matat Sandvikenänderna i åtta år

I Gävle lägger kommunen 10 000-15 000 kronor om året på att se till att änderna har mat över vintern.

Läs mer: Vi ger änderna i Stadsträdgården mat

I Hofors matar kommunen änderna vid Ankdammen och har tagit fram rekommendationer för var privatpersoner kan mata fåglarna för att de inte ska komma ut mot vägarna och rondellen allt för mycket.

Läs mer: Mata gärna änderna, men på söder

Mer läsning

Annons