Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenbornas lokaler kostar mycket

Sandvikens skattebetalare lägger en ovanligt stor del av sina pengar på lokaler.
Rent teoretiskt kostar kommunens lokalinnehav 60 miljoner kronor mer per år än genomsnittskommunens.
Framför allt är det idrottsplatser, kulturlokaler och ridanläggningar som prioriterats. Men det finns också ovanligt många tomma hus.

Annons

Förra skolchefen Barbro Berglind har som lokalutredare jämfört Sandvikens lokalanvändning med åtta andra kommuner i ungefär samma storleksordning. Detta inför kommande strategiska beslut om försäljningar och rivningar.

Sandviken äger och hyr betydligt fler kvadratmetrar än jämförelsekommunerna, visar det sig. I några fall handlar det om dubbelt så stor lokalanvändning.

Det är dock inte barn och gamla som får breda ut sig i stora skolor eller på vräkiga äldreboenden. Där ligger Sandviken till och med lågt i jämförelserna. Det är inte heller administratörerna som sitter i ovanligt stora kontorsrum.

”Övriga lokaler”

I stället sticker Sandviken ut inom området som klumpats ihop som ”övriga lokaler” och som består av idrottsanläggningar, kulturlokaler, ridhus och företagslokaler men där det, i Sandvikens fall, även ingår udda inslag som gamla sjukhemmet i Gysinge och Yllefabriken i Järbo.

Totalt har uppgår Sandvikens fastighetsbestånd till 300 000 kvadratmeter – 2 000 normalvillor – medan jämförelsekommunerna i samma storleksordning har 188 000 kvadratmeter.

– Förvånad? Ja, jag trodde inte att det skulle vara så stor skillnad, säger Barbro Berglind.

Hon konstaterar att Sandviken har en stor företagspark och en stor arena som förmodligen saknar motsvarigheter i Hudiksvall och andra kommuner som Sandviken jämfört sig med.

– Sedan har man ju också politiskt i Sandviken gjort en medveten satsning på kultur och fritid. Man kan vända på det och konstatera att det finns ett oerhört stort och fint utbud.

Utslaget per invånare har Sandviken 8,2 kvadratmeter kommunala lokaler till sitt förfogande medan rikssnittet 2006 var sex kvadratmeter. Eftersom årskostnaden i båda fallen är 750 kronor per kvadratmeter lägger Sandvikenborna teoretiskt 60 miljoner extra per år på lokalinnehavet.

Men förmodligen är också hyresintäkterna högre än hos kommuner med mindre ytor.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons