Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenbrödernas dokumentär tävlar i Toronto: "Vi spelade in under radarn"

/
  • Cleopatra Kambugu – huvudperson i
  • Jonny von Wallström filmade på egen hand i Uganda – mest för att kunna gå under radarn så lätt som möjligt.
  • André Wallström, Jonnys lillebror, sköter PR, marknadsföring och projektledning i Rough Studios.
  • Dokumentären fokuserar främst på kärleksrelationen mellan Cleo och Nelson.

Arbetet med filmen "The Pearl of Africa" blev till en konst i att planera och vara diskret.
Det krävs när du spelar in en dokumentär om en transperson i världens mest transfobiska land – Uganda.
Nu ska Sandvikenbröderna Jonny von Wallström och André Wallström tävla med filmen i Toronto.

Annons

Den prestigefyllda dokumentärfilmfestivalen "Hot Docs" i Toronto blir finalen efter 3,5 års hårt arbete.

– Det är en av toppfestivalerna i världen. Det är denna och en annan i Amsterdam som utmärker sig. Det är en viktig festival och Torontos filmpublik är väldigt hängiven, det är fullt på de flesta visningar, berättar Jonny von Wallström som driver Rough Studios tillsammans med sin bror André Wallström.

Bröderna är från Sandviken men basen för Jonny är numera i Edsbro medan André håller till i Stockholm. Uppdelningen mellan bröderna är som så att Jonny står för det mesta av det kreativa medan lillebror André sköter projektledning och marknadsföring.

Att filmen ens existerar går att tacka det faktum att Jonny von Wallström reste själv till Uganda och filmade, menar han. Ett större filmteam hade förmodligen väckt för mycket uppmärksamhet.

– Jag har gjort filmen ganska mycket under radarn. Att handlingen snarare är en kärleksberättelse än politisk har också hjälpt till. Man lär sig att planera – vad ska man säga om det kommer fram någon och ställer frågor? Hur mycket utrustning ska man ha med sig? Ibland, på kvällen, kan det vara som upplagt för att bli rånad, säger han.

Filmen handlar om Cleopatra Kambugu och hennes liv som transperson i ett land där hbtq-personer löper stor risk att mördas, torteras eller misshandlas på grund av sin läggning. Som tidigare nämnt har dock filmen inte ett aktivistperspektiv – utan fokuserar på kärleksrelationen mellan Cleopatra och hennes pojkvän Nelson och hur det är att vara i den situationen.

Vad kan du berätta om Cleopatra?

– "Cleo" är en otroligt bestämd person. Redan innan jag träffade henne genom en bekant så hade hon bestämt sig för att hon ville dokumentera sitt liv på ett eller annat vis. Hon släppte in oss i sitt liv tidigt, jag bodde med henne och Nelson och följde med på hennes resa till Thailand där hon skulle könskorrigera sig. Hon är en stark person.

Filmens världspremiär är 30 april på "Hot Docs". Jonny von Wallström hoppas Cleo och Nelson kan följa med resan också.

– Det känns otroligt spännande och roligt att ha kommit så långt. Saken är den att oavsett hur etablerad du är som dokumentärfilmare så är det alltid en kamp att övertyga folk att finansiera. I början får du finansiera nästan allt själv. Det är hård konkurrens och det är klart det är lättare att lägga pengar på något som är långt fram i processen. Men det är också lite sjukt, säger Jonny von Wallström.

Mer läsning

Annons