Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikeneleverna tyckte till om skolmaten

/
  • bjuds in till matråd. Två gånger varje termin får Sandvikeneleverna vara med och tycka till om skolmaten. Då bjuder kostchefen Maria Eriksson in till matråd. Femteklassarna Amanda Westlund och Ahmed Yosef från Murgårdsskolan tycker oftast att skolluncherna är goda. Men i höst har det varit för långa köer i matsalen, tycker de.
  • lyhörd. På matrådet går kostchefen och produktionskökets chef igenom matsedeln tillsammans med eleverna och lyssnar på vad som varit bra och vad som varit mindre bra. Och det lönar sig att tycka till både om maträtter som man skulle vilja ha och sådana man tycker ska tas bort.

Ahmed Yosef, som går i femman på Murgårdsskolan, gillar skolmaten.

Åttondeklassarna Ellen Lindgren, Therese Fagerlund och Melissa Nilsson Özel från Jernvallsskolan tycker däremot att den är rätt smaklös.

När det hölls matråd på centralköket i Sandviken i torsdags fick eleverna vara med och påverka sina skolluncher.

Annons

Två gånger varje termin bjuder kostchefen Maria Eriksson och produktionskökets chef Eva Holmstrand in elevrepresentanter från alla kommunens skolor till matråd.

Tillsammans går man igenom matsedeln och lyssnar både på vad som varit bra och mindre bra.

– Vi vill att eleverna ska vara delaktiga och vill höra deras synpunkter. Träffarna ger oss många bra tips och idéer, säger Maria Eriksson.

Och det lönar sig att tycka till, berättar hon.

– På förra matrådet kom önskemål om keso upp och nu har vi infört det som tillbehör. Vi har även börjat med broccoli på salladsbordet eftersom vi fick veta att eleverna ville ha det. Och den italienska soppan som de inte gillade är borta nu, säger hon.

I förrgår var det dags för höstens första träff. På plats fanns bland andra Ellen Lindgren, Therese Fagerlund och Melissa Nilsson Özel som går i åttan på Jernvallen.

– Vi gillar oftast inte maten, den är för dåligt kryddad, säger tjejerna och efterlyser bordskryddor att använda till både själva maten och på brödet.

De vill ha grillkrydda eller Piffi allkrydda, men Maria Eriksson berättar att det är kryddblandningar som man nu försöker undvika eftersom de innehåller glutamat. Tillsammans med Eva Holmstrand kommer matrådet dock fram till att man skulle kunna börja med egna kryddblandningar bestående av salt, peppar, paprika och vitlök.

Tjejerna efterlyser också den populära lasagnen som verkar ha försvunnit från matsedeln.

– Vi har bestämt att vi ska laga så mycket egen mat som det går och lasagnen var en sådan maträtt vi köpte in färdig. Nu har vi bytt ut den mot köttfärssås och pasta som vi klarar att laga själva i stället, säger Maria Eriksson.

Hon lovar också att kolla upp varför det ofta är så att en del av maten ofta tar slut innan alla på Jernvallsskolan har ätit.

Femteklassaren Ahmed Yosef från Murgårdsskolan har med sig en lista med synpunkter från klasskompisarna.

– Det har varit ganska långa köer i matsalen nu i höst. Annars tycker vi att maten är bra. Fast vi vill också ha kryddor. Det är bra att mjölken och vattnet är riktigt kallt igen. Ett tag var det varmt, men nu har dom ändrat på det, säger han.

Själv gillar han nästan alltid skolluncherna.

– Grönsakerna är bra. Jag gillar att dom är rena, i stället för i sallader, säger Ahmed Yosef.

Mer läsning

Annons