Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenföräldrar berättar i tv om sin mardröm

"Mardrömmen" kallar SVT:s Uppdrag granskning ett inslag som sänds i kväll om Sandvikenparet som fick sina barn omhändertagna efter misstankar som de senare friades ifrån.

Annons

I programmet avslöjas bland annat att pappan pekades ut som pedofil i utredningen som låg till grund för omhändertagandet. Detta trots att ingen ens påstått att så var fallet.

Sandvikenföräldrarna friades från brottsmisstankarna i både tingsrätten och hovrätten. Men även efter de friande domarna i tingsrätten stod individ- och familjeomsorgsnämnden fast vid att barnen skulle vara fortsatt omhändertagna med hänvisning till ett påstått sexuellt gränslöst beteende.

I utredningen som låg till grund för ifo-nämndens ansökan om vård av barnen enligt LVU drogs det dock mer långtgående slutsatser än så, avslöjas det i tv-programmet.
Utredarna skrev: "...där fadern bedöms utnyttja situationen för sina egna sexuella behov". Alltså i klartext att han var pedofil. Något som ingen ens påstått.
– En lite stark slutsats och ett olyckligt utpekande, medger tidigare ifo-ordföranden Hans-Olov Frestadius (S) i tv-programmet som sänds i kväll.

Hans efterträdare Renate Almén (S), med i socialutskottet även hon då beslutet om begäran om omhändertagande togs, säger till Arbetarbladet att det var en samlad bedömning av hela utredningen som låg till grund för ställningstagandet.
– Jag känner mig trygg i det beslut som vi fattade som ärendet beskrevs av tjänstemännen. Vi tar aldrig beslut utifrån en enda mening. Men den här typen av frågor är alltid svåra att hantera. Vi jobbar utifrån barnens bästa. Tyvärr kan vuxna ibland komma i kläm.

Jan Nilsson, chef för individ- och familjeenheten, ville i går inte kommentera utredningen.
– Vi planerar att gå ut med information senare, sade han.
I Uppdrag granskning avslöjas också brister i polisutredningen i form av upprepade ledande frågor till ett av barnen i ett inspelat samtal.
SVT1 I kväll, 20.00 ”Uppdrag granskning”

Mer läsning

Annons