Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenhus skär ned

Det blir i första hand husvärdar och hantverkare som måste sluta när Sandvikenhus nu ska minska sin personalstyrka.

Totalt 15 tjänster tas bort inom affärsområdet bostäder enligt den konsekvensbeskrivning som företagsledningen gjort.

För att kompensera den minskade personalstyrkan ska Sandvikenhus i fortsättningen köpa mer tjänster utifrån.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättar har kommunägda bostadsföretaget Sandvikenhus lagt ett varsel motsvarande 18 tjänster. Förhandlingar med de fackliga organisationerna pågår.

– Jag hoppas att vi för allas bästa kommer till en lösning så fort som möjligt. Just nu har vi en jobbig situation med många människor som är oroliga, säger vd:n Patrik Skoglund.

När det gäller den kommande organisationsförändringen säger han att det är en sak som just nu diskuteras vid förhandlingsbordet och som han därmed inte kan kommentera i dagsläget.

Av den arbetsmiljökonsekvensbeskrivning som Sandvikenhus upprättat framgår dock hur företagsledningen tänker agera.

Strategin är att gå från att utföra nästan allt arbete i egen regi till att ha en mindre personalstyrka och sedan kapa topparna genom att köpa in externa tjänster under högsäsongerna.

"Sandvikenhus har historiskt haft en stark tilltro till lönsamheten att bedriva verksamhet i egen regi. Så som utvecklingen sett ut anser vi inte att det alltid är mest kostnadseffektivt", skriver företagsledningen i konsekvensbeskrivningen.

Där påpekas också att företaget sedan 1996 rivit 1 200 lägenheter utan att minska personalstyrkan i samma omfattning. Därför finns det i dag en överkapacitet.

Det blir framför allt hantverkare och husvärdar som tas bort när den fasta personalstyrkan nu ska krympas. Den så kallade servicegruppen blir, enligt arbetsgivarens förslag inför förhandlingarna, mer än halverad. Av dagens 17 anställda blir det bara 8 kvar. Byggnadsnickare och lägenhetsreparatörer är exempel på yrkesgrupper som minskas eller försvinner helt.

Antalet husvärdar – de personer som jobbar närmast hyresgästerna – minskar med sex. Bland annat försvinner tre tjänster i Björksätra.

Konsekvensen blir att övriga husvärdar får fler lägenheter, större ytor och fler hyresgäster att ansvara för.

"Det finns därmed farhågor för ökad stress" skriver företagsledningen i konsekvensbeskrivningen.

 

 

Mer läsning

Annons