Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens kommun får böta 50.000 för lagtrots

Sandvikens kommun får böta 50 000 för lagtrots – Länsstyrelsen begärde mer.

Annons

Föräldrarna tyckte det blev för rörigt på nya korttidsboendet för den funktionshindrade flickan och tackade nej till platsen. Under två års tid erbjöds familjen inget alternativ som den kunde acceptera.

Nu får Sandvikens kommun böta 50 000 kronor för lagtrots.

Sandvikens korttidsboende för barn och ungdomar slogs 2008 ihop med ett korttidsboende för vuxna.

Många kritiska

Många familjer var kritiska och tyckte att det blev en alltför otrygg miljö för barnen med för många personer på samma ställe.

I det aktuella fallet tackade föräldrarna nej till plats på det nya boendet med motiveringen att flickan behövde ha få människor som hon kände väl runt omkring sig.

Begärde särskild avgift

När behovet av avlastning inte kunde lösas på annat sätt bedömde länsstyrelsen att kommunen gjort sig skyldig till lagtrots. Länsstyrelsen begärde att en så kallad särskild avgift på nästan 300 000 kronor skulle utdömas för den tid som handikappomsorgen inte tillgodosett flickans behov.

Arbetade aktivt med lösning

Förvaltningsrätten håller med om att flickan fick vänta oskäligt lång tid på att få beslutet om korttidsboende verkställt.

Eftersom kommunen under tiden arbetade aktivt med att hitta en individuell lösning för flickan, vilket till sist också lyckades, anser dock rätten att det räcker med 50 000 kronor i avgift.

Mer läsning

Annons