Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens mjölkko snart mindre lönsam

Sandvikens kommuns mest anonyma företag är också koncernens mest lönsamma med årliga vinster på 10-20 miljoner kronor.

Men 2013 förlorar Bångbro sina elcertifikat och därmed också en del av sina ekonomiska muskler.

Annons

Bångbro kraft AB har varit rena sedelpressen för Sandvikens kommunkoncern sedan Sandviken Energi köpte bolaget 2005, då med åtta vattenkraft, för 80,5 miljoner kronor.

Det utåt okända vattenkraftsföretaget har pålitligt leverat vinster på i storleksordningen 10–20 miljoner kronor per år. Vinster som via holdingbolaget SSAB kunnat styras om och användas till att kompensera förluster i andra ekonomiskt mindre framgångsrika kommunföretag.

Förutom försäljning av vattenkraft motsvarande 1 200 villor per år kommer Bångbros intäkter från de elcertifikat som kraftverken tilldelats för att de producerar förnyelsebar energi.

Men den 15-åriga tilldelningsperioden går ut vid 2012 års utgång. Några nya certifikat kan anläggningarna inte räkna med att få. Det har Energimarknadsinspektionen klargjort.

Sandviken Energis vd Alfons Kubulenso räknar med att Bångsbros vinster sjunker med 20-40 procent. Som mest kan det handa om ett inkomsttapp på uppåt 8 miljoner per år för kommunkoncernen.

– Bångbro kommer att vara ett lönsamt företag även i framtiden. Men det kommer inte att ha riktigt samma tyngd och betydelse som i dag, säger han.

Mer läsning

Annons