Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenskola anmäls efter inställda lektioner

/
  • Det har blivit många ofrivilliga håltimmar och ibland hela skoldagar utan undervisning för elever på samhällsprogrammet på Bessemergymnasiet.

Elever i årskurs två på gymnasiets samhällsprogram har haft ett skrämmande stort bortfall av lektioner. Det anser föräldern Linnea Runefalk som nu anmäler Bessemerskolan.

Annons

Sedan slutet på november har lektioner ställts in vid cirka 25 olika tillfällen.

Ibland har eleverna på samhällsvetenskapliga programmet fått ledigt hela dagar på grund av vikariebristen.

– Veckan före påsk var det extremt, då var personalen visst på en resa till Berlin. Det är verkligen inget slag mot lärarna, det är klart de måste kunna vara sjuka eller borta. Det här är kritik mot högsta ledningen, säger Linnea Runefalk.

Hon har tre söner varav den äldsta gått på Göranssonska skolan. Det blir också valet för den yngsta sonen som börjar gymnasiet till hösten.

– Där var det aldrig något inställt, lärarna kunde vara sjuka men det var alltid någon som klev in. Det är sorgligt, men vi vågar inte riskera att yngste sonen inte får den lärarledda undervisning han behöver och därför kommer vi välja bort Bessemer.

För sin mellanson är hon nu orolig. Hon anser att det är ett skrämmande stort undervisningsbortfall för honom och hans klasskamrater på samhällsprogrammet.

"Jag är jättebekymrad för min sons utbildning och inser att det studiemål han har, att läsa juridik efter gymnasiet, nu inte är att tänka på. Den kaotiska skolsituationen är destruktiv för honom", skriver hon i en anmälan till Skolinspektionen.

– Vi söker med ljus och lykta efter vikarier, men det är otroligt svårt. Vi jobbar för att hitta olika lösningar för vi ser otroligt allvarligt på det, men det är inte lätt, säger gymnasierektorn Eva Simonsson.

Ofta ger lärare därför eleverna i uppdrag att studera på egen hand vid frånvaro.

– Det är olika hur bra de klarar självstudier så det är naturligtvis olyckligt. Vi kommer därför nu att bli restriktiva med olika fortbildningsinsatser, säger Simonsson.

Mer läsning

Annons