Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviks chockbesked togs emot med tystnad

Trots att Sandvik har meddelat att upptill 700 tjänster försvinner från orten har reaktionerna uteblivit.
Sandvikenkännaren Elvert Eriksson menar att det är sandvikenbornas stora tilltro till bolaget som ligger bakom tystnaden.
– Folk litar på att Sandvik ordnar det, säger han.

Annons

Trots att Sandvik Materials Technology, SMT, i fredags meddelade att var sjätte tjänst i Sandviken kommer att försvinna har inga röster höjts mot beslutet. Facket är positiva till förändringarna och kommunledningen tar det lugnt.

– Normalt brukar det bli stora reaktioner i sådana här sammanhang. För Sandviken är hotet nu att rekryteringen och den långsiktiga sysselsättningen blir ett problem, säger Sune Berger, professor som forskar inom kulturgeografi.

Att reaktionerna uteblir tror han beror på Sandviks besked om att det rör sig om naturliga avgångar.

Läggs inget varsel så känner ingen sig drabbad. Och facket månar om sina egna, de som redan är anställda, och behöver därför inte oroa sig för framtiden.

”Vill inte ställa till det”

Samtidigt är Sandvik ett stabilt företag med bra förutsättningar för framtiden.

– Då vill ingen ställa till det. Kanske vill facket och kommunen jobba tillsammans med bolaget för att försöka lösa situationen, säger han.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är inne på samma spår.

Svenskar väsnas inte

– Vi svenskar brukar inte väsnas mycket, vi har lärt oss att acceptera att neddragningar är en del av det normala, säger han.

Han menar också att vi i Sverige har ett trygghetssystem att luta oss tillbaka mot när det blir tuffare tider. Så allmänheten behöver inte protestera för att överleva.

Sandvikenkännaren Elvert Eriksson säger att tystnaden kan bero på att många sandvikenbor har varit med om Sandviks neddragningar tidigare. Så sent som på 1980-talet försvann 600 tjänster i Sandviken.

– Folk har ett väldigt stort förtroende för Sandvik och därför är de inte oroliga. Det har ordnat sig förr, säger han.

Största nedskärningen

Han tror att det här är den procentuellt största nedskärningen av personal på SMT, men känner ändå ingen anledning till oro.

– Är det någon som ska vara orolig är det Sandvikenhus. De drabbades hårt förra neddragningen och fick många lägenheter som stod tomma, säger han.

Annons