Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviks fabrik klarade sig

De anställda på Sandviks fabrik i det olycksdrabbade området i Sendai har klarat sig oskadda. En del materiella skador blev det dock och produktionen låg nere under dagen på grund av strömavbrott.

Annons

Sandvik Tooling har ett hundratal anställda på fabriken i Semine i det olycksdrabbade området i Sendai. Tsunamin har inte nått fram till fabriken, däremot drabbades de av själva skalvet.

– Alla anställda är välbehållna och vi har fått en del lindriga skador på fabriken, säger informationsdirektör Anders Wallin.

Under fredagen var det svårt att få kontakt med människor i området på grund av strömavbrott. Produktionen låg också nere.

– Nu inriktar sig alla på att laga skador, röja upp och komma igång med arbetet igen, säger Wallin.Fabriken hade besök av ett antal personer från Sverige när jordbävningen inträffade, dock ingen från Sandviken eller Gävle. De är också oskadda. Däremot kommer de att fått problem att ta sig hem eftersom kommunikationerna är mycket begränsade.

Förödelsen i Sendai är stor, men området är förhållandevis glest befolkat jämfört med andra stora städer i Japan och därför kan skadorna ha begränsats. Semine, där Sandvikfabriken ligger, kan jämföras med det lilla samhället Gimo i Uppland.

– Fabriken ligger ute på ett risfält i en by. Det kan vara en av anledningarna till att det gick så bra, säger Anders Wallin.

Mer läsning

Annons