Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviks förre vd måste betala mer skatt

/

Per-Olof Eriksson, tidigare vd för Sandvik, måste betala skatt för utländska styrelseuppdrag som han haft. Det anser Skatteverket som upptaxerat honom för flera år tillbaka.

Annons

Per-Olof Eriksson har förutom att sitta med i flera svenska bolagsstyrelser haft uppdrag i Norge och Finland. Arvodena för de utländska styrelseuppdragen har redovisats för Skatteverket men inte förts in på inkomstdeklarationen. Därmed har de inte kommit med på slutskattebeskedet.

Skatteverket har gjort bedömningen att det handlar om ett uppenbart förbiseende av Per-Olof Eriksson och det har inte varit aktuellt med något skattetillägg som man får när man lämnar oriktiga uppgifter.

Tidigare i år beslutade Skatteverket att Per-Olof Eriksson ska upptaxeras för ett styrelsearvode från Norge från 2007. Efter det beslutet har myndigheten gått tillbaka och hittat felet i varje deklaration sedan 2003. För alla år tillsammans ska han betala drygt 200 000 kronor mer i skatt.

Han ska även betala skatt för avsättningar som gjorts till en kapitalpensionsförsäkring.

koncernchef för Sandvik 1984-1994. Efter det har han varit ett av Sveriges viktigaste styrelseproffs med uppdrag inom börsbolag som Assa Abloy, Volvo och Öresund. Förra året avsade han sig en del av dem.

Mer läsning

Annons