Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviks framtidshopp jobbar gärna utomlands

/
  • UTVALDA. Lindha Pettersson, Andreas Leiwert och Elin Ivarsson är tre av de antagna på Göranssonska skolans och Sandviks traineeprogram som startade i går. Trots stora förändringar tror de på en framtid på Sandvik.

Nu har en ny omgång av Göranssonska skolan och Sandviks traineeprogram startat.

Elin Ivarsson, Lindha Pettersson och Andreas Leiwert är tre av de antagna. Trots stora förändringar tror de på en framtid på Sandvik.

Annons

I går drog Göranssonska skolans och Sandviks traineeprogram i gång för tredje gången. De 15 antagna får lön under ett år framöver och kommer att varva jobb ute i produktionen med att läsa högskolekurser.

Traineerna är inte garanterade anställning inom stålkoncernen efter utbildningen, men den är helt klart en dörröppnare.

Några som har jobb på Sandvik som ett framtida mål är Elin Ivarsson, Lindha Pettersson och Andreas Leiwert. Det har inte fredagens nyheter om flytten av huvudkontoret till Stockholm eller de hårdare lönsamhetskraven på SMT ändrat på.

Redan jobbat i Kina

I stället är traineerna försiktigt positiva till förändringarna.

– Vi lever i en globaliserad värld och Sandvik är ett multinationellt företag så det är egentligen inte så konstigt. Stockholm ligger närmare världen, säger de.

Andreas Leiwert har arbetat på Sandvik sedan 2006, nu senast som instruktör inom stegvalsning, och ser traineeprogrammet som en bra utvecklingsmöjlighet.

I maj kom han hem efter två år på Sandvik i Kina.

– Jag kan absolut tänka mig att jobba mer utomlands, säger han.

Elin Ivarsson, som tog studenten från Göranssonska skolan i våras, känner att utbildningen är en bra chans att få prova på att läsa materialteknik på högskolenivå.

– Som det känns nu vill jag forska inom material i framtiden, säger hon.

Om det blir i Sandviken eller på Sandviks kontor någon annanstans i världen lämnar hon öppet.

Oroar sig inte

Likadant resonerar Lindha Pettersson som redan pluggat automatiserad tillverkning på högskolan. För henne är traineeprogrammet ett sätt att skaffa sig arbetslivserfarenhet.

– Jag vill få in en fot på Sandvik. Jag skulle gärna bo kvar här i stan, men om jobben finns någon annanstans får jag vara beredd att flytta.

Ingen av dem tror att traineeprogrammet eller Göranssonska skolan direkt kommer att märka av förändringarna inom Sandvik.

– Däremot vore det inte konstigt om det startades en skola även i Stockholm eller i flera andra länder, säger Elin.

Mer läsning

Annons