Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviks verksamhet i Sandviken sackar

Sandvik Materials Technology (SMT) som sysselsätter de flesta Sandvikanställda i Sandviken, har fortfarande långt till lönsamhetsmålen. Det visar den senaste delårsrapporten som släpptes på tisdagsmorgonen.

Annons

Medan de andra två affärsområdena – Tooling och Mining and Construcktion – ökar både i orderingång, försäljning och avkastning så sackar SMT.

Orderingången inom olja, gas och fordonsindustrin var fortsatt stark. I maj fick Sandvik en större order till oljeindustrin i USA, värd 325 miljoner kronor.

Men på andra områden märktes en avmattning.

SMT:s orderingång minskade med 11 procent jämfört med andra kvartalet i fjol då det visserligen gick extra bra.

I delårsrapporten pekar man på problem med produktionseffektiviteten. Olika åtgärder vidtas för att komma till rätta med problemen, vilket medverkat till att rörelsemarginalen –  rörelseresultatet i relation till faktureringen – förbättrats sedan början av året. Men jämfört med första kvartalet i fjol har marginalen försämrats rejält – från 15,1 till 8,1 procent.

Följderna av kärnkraftsolyckan i Japan finns också med som ett orosmoln.

Arbetarbladet har berättat om bland annat det nya rörverket i Sandviken som snart står färdigt och som byggs för att klara beställningar till kärnkraftsindustrin. Det handlar om order på över 10 miljarder kronor.

Vid bolagsstämman i maj signalerade Sandviks vd Olof Faxander att haveriet i Fukushima efter jordbävningen kan påverka kärnkraftssegmentet i framtiden.

Nu skriver Sandvik i delårsrapporten att genomgångar att planerade kärnkraftsprojekt i kombination med politisk osäkerhet ökar sannolikheten för att order skjuts upp.

Mer läsning

Annons