Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviks vinst ökade - men mindre än väntat

(Uppdaterad 13.07) Sandvik visar en rörelsevinst på 3,3 miljarder kronor för första kvartalet 2011 – 1,4 miljarder bättre än motsvarande period i fjol.

Resultatet är dock sämre än vad börsanalytikerna väntade.

Annons

Vinsten före skatt blev 2 855 miljoner kronor och det är drygt 100 miljoner sämre än vad analytikerna spådde.

Orderingången uppgick till 24,9 miljarder kronor och faktureringen till 22 miljarder kronor.
Rörelsemarginalen på 14,8 procent är bättre än sista kvartalet i fjol och kan jämföras med 8,1 procent för första kvartalet 2010.

Sandviks nye vd Olof Faxander konstaterar i ett pressmeddelande att både orderingång och fakturering ökade "påtagligt" för alla affärsområden. Efterfrågan var allra starkast inom gruv-, energi- och fordonssektorn.

I Asien och Autstralien minskade orderingång och fakturering något vilket medverkade till att Europas andel ökade.

Däremot märks ännu inte följderna av katastrofen i Japan mer än marginellt i Sandviks resultatredovisning.
– Det är ännu för tidigt att bedöma de globala långsiktiga konsekvenserna aqv det som har hänt, säger Olof Faxander i pressmeddelandet.

Sandvik spår dock att minskad fordonsproduktion i Japan under andra kvartalet kan påverka koncernens affärer negativt.

Haveriet och utsläppen vid kärnkraftverket Fukushima har inte lett till några avbokningar eller senareläggningar av Sandviks ordrar till kärnkraftsindustrin. Också här är det dock för tidigt att bedöma de långsiktiga konsekvenserna, skriver Sandvik i delårsrapporten.

Av de tre affärsområdena har Tooling gått bäst under första kvartalet med en ökning av orderingången med 29 procent och faktureringen med 28 procent.

Om man ser till marginalerna så visar Mining and Construction (SMC) de bästa siffrorna med drygt 30 procent i avkastning på sysselsatt kapital. Det är fem procentenheter bättre än målet.

Också Sandvik Materials Technology (SMT) som sysselsätter större delen av de Sandvikanställda i Sandviken, producerar och säljer mer än i fjol.
Faktureringen ökade med 21 procent och orderingången med 14 procent.
Men lönsamheten är betydligt sämre än för de övriga affärsområdena. SMT visar knappt 10 procent i avkastning på sysselsatt kapital, hälften av målet för affärsområdet.

I början av året har SMT drabbats flera störningar i rörtillverkningen. Det har medfört mindre leveranser och ökade kostnader, skriver Sandvik i rapporten.
De ansvariga försöker komma till rätta med störningarna och under mars började det flyta bättre.

Den omfattande branden på trådavdelningen i Sandviken väntas påverka siffrorna för andra kvartalet.

Mer läsning

Annons