Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för Outlawsledaren

/
  • Oktober. Outlawsledaren nickade kort när han fick beskedet om att han häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott i Gävle tingsrätt.

Att 36-åringen är medlem i Outlaws är inte ett skäl för att han ska få ett längre fängelsestraff.

Hovrätten köper inte det argument som tingsrätten hade för att döma ut tio månaders fängelse för vapenbrott. Straffen har sänkts till fem.

Annons

Sex månaders fängelse för en vanlig medborgare blir tio månader för en Outlawsmedlem. Det var innebörden av Gävle tingsrätts dom i november för grovt vapenbrott mot 36-åringen från Sandviken som utpekas som Sverigepresident för den kriminella organisationen.

– Eftersom det nu handlar om en medlem i Outlaws som är en kriminell organisation, säger lagen att brottet ska betraktas som allvarligare, sade rättens ordförande rådman Erland Hesslow då till Arbetarbladet.

Hovrätten gör en annan bedömning och skriver i sin dom att de inte finner det utrett att vapenbrottet 36-åringen gjort sig skyldig till är ett led i en organiserad brottslighet. Inte heller kan det ses som en försvårande omständighet att han är medlem i Outlaws. Något skäl för straffhöjning finns därmed inte och straffet sänks från tio månaders fängelse till fem eftersom brottet inte är att betrakta som grovt.

Hovrätten beslöt att släppa Outlawspresidenten på fri fot redan 12 december. Han satt därmed häktad under två månader och med tanke på den villkorliga frigivningen efter tvåtredjedelar har Outlawspresidenten nu ett kort fängelsestraff som väntar.

Det var i oktober som polisen gjorde en husrannsakan hemma hos 36-åringen som då var misstänkt i en annan utredning. Där fann man två fullt brukbara vapen.

Mer läsning

Annons