Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätrabadet städades upp av frivilliga

/
  • Den utbrända båten som legat flera år i vattnet utan att den tagits bort blev
  • Lina Solarinne är initiativtagare till städdagen och gladdes över engagemanget som ledde till att det dök upp mer än dubbelt så många än som anmält sig till eventet
  • Lena Nordin slet hårt med räfsan i går. Här med tvååriga barnbarnet Ossie Solarinne.– Badet har sjangserat väldigt snabbt. Vi vill rädda vårt bad och hjälpa Tomas, säger hon.
  • Lina Solarinnes pappa Ulrik
  • Lina Solarinnes pappa Ulrik
  • Håkan Carlsson och sonen Joel ser på när Grundspecialisterna bogserar bort den halvt uppbrända båten som legat i flera år i vattnet, men som sågs som skräp när den hamnade på land.– Rent bondförnuft borde få råda någon gång, säger Håkan, som upprörs över kommunens reaktion på uppröjningen som Tomas Balkefors stod bakom.
  • Marie Hammarström från Kalltjärn – som dock är född och uppvuxen i Stensätra – har inte varit vid Sätrabadet på 35 år. När hon läste om skräpbråket i tidningen och initiativet till en städdag bestämde hon sig för att ställa upp och städa på sin semester.

Sätrabadet är renare än det varit på mycket länge.
I går städade ett 40-tal frivilliga – som samlats via Facebook – bort skräpet som är upphovet till kommunens hot om polisanmälan.
– Jag är dålig på att inte engagera mig, säger Lina Solarinne, initiativtagare till städdagen.

Annons

Totalt 16 personer hade anmält sig till eventet "Städdag i Sätrabadet" som Lina Solarinne hade skapat på Facebook. Men när det väl var dags att börja röja upp i går dök mer än dubbelt så många upp.

– Det är så lyckat, jag blir alldeles varm, säger Lina, som bara kände en tredjedel av alla.

Till största delen bestod gruppen av frivilliga av ortsbor – och Marie Hammarström från Kalltjärn. Det har gått 35 år sedan hon var vid Sätrabadet sist, men eftersom hon är född och uppvuxen i Stensätra var hon där ofta som barn.

– Jag gick på simskola här. Det var här jag lärde mig att simma, säger hon.

När Marie läste om hotet om polisanmälan och att en städdag skulle ordnas bestämde hon sig för att ställa upp.

– Jag tycker hela situationen är bisarr. Det är skam, konstaterar hon.

Under tre timmar i går rådde febril aktivitet med gräsklippning, trimning och räfsning – och självklart bortforsling av det kontroversiella skräpet.

Tomas Balkefors kunde själv inte komma, men skickade både maskiner och ett flertal anställda som fick lön för arbetet. Gästrike Återvinnare ställde upp med en container för att forsla bort allt bråte och skräp – men var samtidigt noga med att betona att företaget inte tar ställning i tvisten mellan Balkefors och kommunen.

Kommunens miljö- och hälsoskyddschef Tommy Stenergard tycker att han har kommenterat frågan tillräckligt och hade ingen synpunkt på de frivilligas insats.

– Jag ska dit och göra ett återbesök någon gång nästa vecka och då får vi se vad resultatet är, säger han, men tillägger senare att det väl är bra att det städas.

– Det jag är orolig för är att om man uppmuntrar och säger att det här är väl bra, då kan det ge en signal om att det är helt okej att gräva och ha sig i stränder. Och det är det absolut inte. Det har grävts alldeles för mycket, särskilt i Storsjön.

Mer läsning

Annons