Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD fokuserar på små frågor

/
  • Lyckad kampanj. Sverigedemokraternas valkampanj lyckades mobilisera väljarstöd. I Gävle talade partiledaren Jimmie Åkesson och Roger Hedlund på Rådhustorget framför valplanscher där de hävdade att ”vi står fast vid våra värderingar”. Hur de värderingarna förs fram i lokalpolitiken återstår att se.
  • Ulrika Ekström von Essen.

Sverigedemokraterna är inte nya bara i Sandviken, Hofors och Ockelbo, de finns sedan valet förra året i de flesta svenska kommuner. Men det är på få orter som de driver lokal politik. Det är främst på riksnivå som de syns.

Annons

Sverigedemokraterna fick ett stort förtroende i valet 2010, på riksnivå men också lokalt. Partiet finns nu representerat i 85 procent av Sveriges alla kommuner. På de flesta ställen är SD:s ledamöter helt nya namn i kommunalpolitiken, så även i västra Gästrikland. Det är en förklaring till deras passivitet, menar forskaren Ulla Ekström von Essen som har studerat SD sedan valet 2002.

– Det är väldigt vanligt att de blir invalda i kommunfullmäktige, men sen gör de ingenting. Det är en bild som finns i hela Sverige, med några regionala undantag i Skåne, säger hon.

Från andra missnöjespartier

Där finns det enligt Ulla Ekström von Essen flera Sverigedemokrater som tidigare suttit med i andra lokala missnöjespartier och sedan bytt till SD.

– Det innebär att de funnits med i fullmäktige i kanske 10–15 år redan och sitter därför på kommunalpolitisk kompetens. För det är stor skillnad att ha åsikter om den lokala politik som förs och sedan faktiskt vara med och driva kommunpolitik, för det krävs både mycket jobb och god kunskap om hur kommunpolitik fungerar.

Sällan i nämnder

Att Sverigedemokraterna på de flesta håll stängts ute från nämnder och styrelser försvårar också för lokalt engagemang.

– Sitter du bara i fullmäktige får du ingen närkontakt med verksamheterna och det kan vara svårt att komma nära de lokalt viktiga frågorna, säger Ulla Ekström von Essen.

Varken i Sandviken, Hofors eller Ockelbo har partiet fört diskussioner om samarbete med andra partier och också det är en trend som gäller hela Sverige.

– Så långt som jag har sett brukar de inte hitta något samarbetsparti och i de fall de har en vågmästarposition väljer socialdemokrater att samarbeta med moderater eller andra blocköverskridande lösningar. Det finns någon slags tabu bland de etablerade partierna mot att ens föra diskussioner med SD.

Använder populära frågor

Det i sig kan ge Sverigedemokraterna ännu större stöd i nästa val, menar Ulla Ekström von Essen. En annan strategi hon sett SD använda sig av för att behålla sina väljare är att engagera sig i små, superlokala frågor.

– Jag brukar kalla det trivselmotioner, de använder populära lokala frågor som belysning på cykelvägen eller fler bankomater för att legitimera sig. Det blir en slags signalpolitik för att visa väljarna att partiet engagerar sig i deras frågor.

Trots Sverigedemokraternas lokala passivitet i partiets kärnfrågor, segregation och invandring har det ändå visat sig att de i stor utsträckning blir omvalda.

– Jag tror vi måste tolka det som en missnöjesmarkering från väljarna och då ställer de kanske inte så höga krav på vad de faktiskt uträttar, säger Ulla Ekström von Essen.

Mer läsning

Annons