Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-politiker avstängd från sitt vårdjobb

/
  • Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

SD-politikern Siv Åman ska ha kränkt en kollega med utländsk bakgrund så grovt att hon inte får fortsätta jobba åt Sandvikens kommun. Det framgår av delar av en internutredning som Arbetarbladet tagit del av. Själv anser hon att anklagelserna är falska.

Annons

SENASTE NYTT:…

EFTER ARBETARBLADETS PUBLICERING: SD-politikern lämnar alla sina uppdrag

Siv Åman som har flera kommunala förtroendeuppdrag åt rasistiska Sverigedemokraterna, bland annat som ledamot i valnämnden, har under lång tid arbetat inom vården, men gör det inte längre. Anledningen är en händelse som inträffade i höstas.

Det var när hon arbetade tillsammans med en vikariekollega med utländsk bakgrund som Siv Åman ska ha börjat prata politik och invandring. Det framgår av delar av internutredningen.

Där framgår att Åman inte bara ha delgett sina politiska åsikter, utan även gått till direkt angrepp mot sin kollega. Hon ska ha sagt saker som att invandrare har förstört vårt Sverige och att hon hatar muslimer. Något hon själv förnekar. Åman berättar att hon också ifrågasatt varför bara hon stängdes av under utredningens gång.

– Det är helt fel. Och en person säger sig vara vittne till det här, men det är också fel. Det var bara vi två och lögn står mot lögn, säger Siv Åman, men får hjälp av sin man som är med vid intervjun att rätta sig.

– Ord står mot ord.

De muntliga trakasserierna ska ha pågått under flera timmar och ska inte ha tagit slut förrän en annan kollega reagerat. Då har förnedringen gått så långt att den utländska kvinnan börjat gråta framför brukarna. Kommunen ser allvarligt på incidenten.

– Personalkontoret har gjort en utredning om kränkande särbehandling. Det finns ju två olika sidor, men slutsatsen från arbetsgivaren är att kränkning har skett, säger Mats Åkerblom som är personalansvarig på omsorgsförvaltningen.

Enligt honom har Siv Åman som jobbat på timme nu helt avslutats.

– Det är en allvarlig kränkning som strider mot den värdegrund som Sandvikens kommun står för. Alla ska behandlas lika och ta hand om varandra, säger Mats Åkerblom som är noga med att förtydliga att det inte handlar om politik.

– Vi har känt till hennes partitillhörighet länge och vi bryr oss inte om den politiska uppfattningen. Det är agerandet i den här situationen som har varit viktigt att ta ställning mot.

Siv Åman själv anser att hela utredningen bygger på lögner.

– Jag är chockad att ni tar upp det här igen, jag hade lämnat det bakom mig. Vad vill ni? Ha ihjäl mig? Jag tycker det här är jättejobbigt, säger hon först när Arbetarbladet frågar henne om hennes version av händelsen, men efter ett tag ringer hon upp och ber oss komma hem till henne och göra intervjun.

– Jag vet inte varför den här kvinnan har ljugit, men jag kan bara anta att det bygger på avundsjuka – att jag har fått jobba fler timmar än hon, säger hon då.

Åman har hittills inte ifrågasatt utredningen, men nu tänker hon kontakta ansvariga chefer.

– Om det har blivit så här förvanskat ska jag gå till grunden med det.

Annons