Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för värmen, konflikterna växer

En stulen tältpinne leder till en polisanmälan och bråk om en parkeringsplats blir hotelser.
Sommarvärme kan leda till oanade konflikter när psyket strejkar.
– Sitt med huvudet i en svalkande fläkt, säger Elisabet Enmyren, vårdenhetschef vid psykosociala enheten i Landstinget Gävleborg.

Annons

Veckor av stekande sol och en temperatur över 30 grader. Efter en snörik vinter är sommaren äntligen här, men på gott och ont.

I tisdags polisanmälde två män varandra efter att de blivit osams om vem som hade rätt till en parkeringsplats vid Hedåsbadet. Hotelser uttrycktes under bråket som slutade med en varsin anmälan. Polisen i Sandviken konstaterade att värmen var inblandad på ett hörn.

Elisabet Enmyren, är vårdenhetschef vid psykosociala enheten i Landstinget Gävleborg. Hon menar att värmen har blivit en sårbarhetsfaktor. Varma sommarnätter och trasiga ventilationssystem på våra arbetsplatser gör att humöret lätt strejkar.

– Utan att vara vetenskaplig så märks det att människor blir mer sårbara och irriterade i värmen. Patienter som jag mött har till exempel uttryckt en frustration över att inte kunna sova i värmen. Brist på sömn leder i sin tur till att psyket kan påverkas negativt, säger Elisabet Enmyren.

Konflikter tåls inte på samma sätt längre menar hon. Att en grannfejd blossar upp igen när tältpinnen som utmärker tomtgränsen blir stulen, kan vara ett sådant exempel. Ägaren till tältpinnen polisanmälde grannen för stöld efter att tältpinnen som var värd 1000 kronor försvann.

– Mycket är individuellt men vi tål inte konflikter på samma sätt när det är varmt. Ibland tänker vi inte logiskt utan är mer känslostyrda och har kortare stubin, säger Elisabet Enmyren.

För att undvika konflikter är sömn viktigt, liksom behovet av vatten, och hetsen att ta tillvara på vädret bör man släppa, tycker Elisabet Enmyren.

– Strunta i det. Sitt i skuggan och strunta i att bli brun, eller sitt med huvudet vid en fläkt. Acceptera att svetten rinner, tids nog kommer kyla och blåst, säger hon.

Mer läsning

Annons