Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex delar påstipendier frånGöranssonska

/
  • Stipendier. Göranssonska stiftelsen och Högskolan i Gävle delade på torsdagen ut årets stipendier för nya vetenskapliga rön. På bilden syns Stefan Henriksson vid Göranssonska stiftelsen, Karin Prim, Malin Nilsson, Maria Sundberg, Carola Eriksson, Carl Karlsson och Anders Flykt.Foto: Britt Mattsson

På torsdagen delade

Göranssonska stiftelsen och Högskolan i Gävle ut årets stipendier. I år gick de till personer som är verksamma inom vårdkunskap, psykologi och elektronik. Stipendiaterna delar på 75 000 kronor.

Annons

Det är sjätte året som Göranssonska stiftelsen delar ut stipendier för examensarbeten och nya forskningsrön. I år var det svårare än tidigare att välja ut stipendiaterna.

– Det var inte som att välja mellan äpplen och päron, utan en hel fruktsallad. Vi fick rikta in oss på den vetenskapliga kvaliteten, säger Fredrika Nordahl Westin, stipendiehandläggare på Högskolan i Gävle.

Sex personer hade kallats till Högbo Bruk på torsdagen för stipendieutdelningen. Maria Sundberg och Karin Prim skrev en studie om hur djur påverkar hälsan hos äldre människor.

– Vi såg att djur har många positiva effekter på äldre. Bland annat sjunker både blodtrycket och blodfetterna, säger Maria Sundberg.

Carl Karlsson fick sitt stipendium för sin magisteruppsats i elektronik. Han har undersökt hur radiomottagare kan göras störningssäkrare.

Anders Flykt är forskare i psykologi. Hans nya forskningsrön visar hur rädsla påverkar människor och Carola Eriksson och Malin Nilsson har undersökt dokumentation inom sjukvården.

Mer läsning

Annons