Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex vitryggar utplacerade i Färnebofjärdens nationalpark

Den vitryggiga hackspetten är akut hotad i Sverige. I trakten av Färnebo nationalpark häckar ett par, och det finns även en ensam hona.

Annons

Förhoppningen nu med utplacering av fyra hannar och två honor är främst att den ensamma hackspettshonan ska finna en partner.

Kristoffer Stighäll från Naturskyddsföreningen är projektledare för projektet Vitryggig hackspett berättar att utsättningen av de sex två månader gamla ungarna gick enligt plan under tisdagen.

Vitryggig hackspett i Färnebofjärdens nationalpark, arkivbild från 2011.

Ungarna placerades i två volierer, burar som är fem meter långa tre meter höga och lika breda. Där ska de vistas en tid och får daglig tillsyn och mat. Tre fåglar i varje bur.

– De här ungarna kläcktes för två månader sedan och de är flygfärdiga sedan fem veckor, säger Kristoffer Stighäll.

Vid sådana här utplaceringar räknar man med att cirka 20 procent av fåglarna blir kvar i området. De rör sig över väldigt stora ytor.

Läs här: Hopp om trendbrott för hotade vitryggen

– Ungarna är ringmärkta och kommer alla från olika kullar. Varje fågel har fyra märkningar, två på varje ben. Vi är mycket intresserade av allmänhetens observationer. Det händer att de här fåglarna hälsar på vid fågelborden. Så hinner man se deras märkning så vet vi precis vilken fågel det rör sig om. Det bästa är att lämna sin observation på artdatabanken, säger han.

Kristoffer Stighäll berättar att projektet arbetar tillsammans med stora skogsägare som Sveaskog och Bergvik Skog med flera och att dessa aktörer gör mycket för att skapa större sammanhängande lövträdsbestånd.

I framtiden kommer man även att arbeta ihop med Järvzoo i Järvsö som även de kommer att vitryggig hackspett.

Fåglarna får vara i voliererna i sex till sju dagar. Därefter släpps de ut och burarna blir kvar med rikligt med mat så att de kan söka sig tillbaks.

Vitryggens stapelföda är skalbaggslarver och andra insektslarver som finns i lövträveden.

artdatabanken.se

Få koll på din närhet med Arbetarbladets app:

Ladda ner den här till Iphone

Ladda ner den här till Android

Mer läsning

Annons