Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexistisk skvallerblogg smutskastar unga

/
  • Blir allt vanligare. Flera Sandvikenelever har hängts ut på en internetsida som bland annat hånar de namngivna ungdomarna och sprider rykten om vem de haft sex med. Håkan Kvist på polisen berättar att den här typen av kränkningar blir allt vanligare och att det kan vara svårt att spåra vem som lagt ut informationen.

En anonym skvallerblogg hänger ut Sandvikenungdomar med namn och bild. Nu har två unga tjejer polisanmält bloggen för förtal.

– Det känns jättejobbigt att det står en massa saker om mig som inte är sanna, säger en av dem.

Annons

Bloggen, som hånar namngivna ungdomar och beskriver vilka de haft sex med, har varit igång sedan början av maj. Den har blivit ett samtalsämne bland unga i Sandviken. Bara de senaste dagarna har bloggen haft 6 000 sidvisningar.

Om en tjej står det att hon förstör sitt liv för att hon är med så många killar. Här har bloggaren ritat ut pilar från en bild på henne till bilder på alla killar som hon varit med. Bilderna är kopierade från bland annat Facebook.

En kille beskrivs som att han "knullar med alla", medan en tjej som har en modeblogg blir kallad bullfitta.

– Det är brutala saker, riktiga påhopp. Och de som läser inläggen utan att känna den uthängda personen, vet ju inte att det bara är lögner, säger en av de drabbade tjejerna.

Hon polisanmälde i går bloggen för förtal och det gjorde även en kompis till henne, också hon utsatt. Det var deras lärare som uppmanade dem att vända sig till polisen,

Tjejerna blev uppmärksamma på att det stod om dem på bloggen genom att andra ungdomar hörde av sig till dem.

De vet inte vem som ligger bakom.

Hos polisen berättar man att liknande kränkningar på nätet blir allt vanligare och att man får in anmälningar om personliga påhopp på olika forum och bloggar titt som tätt.

En åklagare kommer nu att titta på tjejernas anmälningar.

– När det gäller förtal är det alltid en åklagare som beslutar om en utredning ska göras, förklarar Håkan Kvist it-brottsutredare på polisen.

Han berättar att det kan vara problematiskt att spåra en misstänkt bloggare eftersom förtal endast ger bötesstraff och att man måste kunna förvänta sig en högre påföljd för att kunna begära ut en datoranvändares ip-adress av en internetleverantör.

Däremot finns goda möjligheter att stoppa en blogg.

– Ofta brukar det hjälpa att en polis kontaktar operatören (i detta fall Blogger, reds. anm) och snällt ber dem ingripa, säger Håkan Kvist.

Bloggen stängdes ner under fredagsmorgonen.

Mer läsning

Annons