Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexmisstänkt lärare avstängd

Den erfarne högstadieläraren i Sandviken anklagas för att ha sexutnyttjat unga flickor. Sedan i måndags är han avstängd från sitt arbete.

– Men vi vet ännu inte om uppgifterna stämmer. Under utredningstid måste vi vara öppna för allt, säger grundskolechefen Lars Walter.

Annons

Anklagelserna mot läraren är mycket allvarliga. Han ska grovt ha utnyttjat sin ställning på skolan genom att skaffa sig sexuella kontakter med kvinnliga elever.

Hos polisen hänvisade man på tisdagseftermiddagen till förundersökningssekretess eftersom det rör ett känsligt ärende med unga personer inblandade.
– Återkom i morgon så får vi se vilka uppgifter vi kan släppa, sade Mikael Hedström, Gävleborgspolisens presstalesman.

Sandvikens kommun valde att omedelbart stänga av läraren när misstankarna blev kända. Detta för att göra en arbetsrättslig internutredning om eventuellt brott mot anställningsavtalet.
– För alla inblandades skull är det viktigt att gå skyndsamt fram, säger Pernilla Bredin, kommunens förhandlingschef som leder arbetet.

Hur ser läraren själv på det han nu anklagas för?
– Det vet jag inte. Jag har inte pratat med honom själv.

Lärarna på den aktuella skolan fick information på tisdagseftermiddagen. Hur de vuxna ska hantera situationen inför eleverna ville rektorn i går inte svara på.
– Vi är ett antal personer som precis ska sätta oss i ett möte för att bland annat prata om hur vi ska göra med sådana saker.

Grundskolechefen Lars Walter betonar att det ännu så länge handlar om obekräftade anklagelser och att man från skolans sida därför måste hålla alla dörrar öppna tills vidare.
– Det kan vara så att den här personen begått oegentligheter och då får vi agera vidare utifrån det. Men det kan också vara så att misstankarna visar sig vara ogrundade och i så fall måste vi också kunna gå vidare. Därför är det olyckligt om det nu sprids en massa rykten innan det blir klarlagt vad som hänt.

Mer läsning

Annons