Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka i Stadshuset får nya kontor

/
  • Stadshuset är ett sjukt hus med läckande tak och mögel runt fönstren. I avvaktan på ny provtagning i samband med att renoveringen blir färdig erbjuder nu kommunen alla anställda som känner besvär en möjlighet att byta kontor.

Det regnar in genom det läckande taket och luktar mögel i rummen. Nu erbjuds alla kommunanställda i Stadshuset som mår dåligt alternativa arbetsplatser tills vidare.

Mätningar som gjorts av luftkvalitén ger dock inga indikationer på att personalen verkligen utsätts för några hälsorisker.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat är Sandvikens mest officiella hus just nu ett sjukt hus. Den fysiska arbetsmiljön i Stadshuset är så dålig att flera anställda redan tvingats flyttat ut från sina kontor.

Av den interna skriftväxlingen som diariefördes i går framgår att det inte bara är problem med mögel runt de fönster som nu byts ut. Läckor i taket gör också att det rinner in vatten uppifrån i vissa rum på det värst drabbade kontoret, bygg- och miljöförvaltningen.

Medicinsk utredning

Redan för en månad sedan var miljöchefen Tommy Stenergard inne på att Arbetsmiljöverket borde kopplas in.

”Jag kan inte tänka mig att Arbetsmiljöverket skulle acceptera det här förhållandet”, skrev han i ett e-postbrev.

Efter det har företagsläkaren Göran Nilsson på Manpower Hälsopartner gjort en medicinsk utredning av förhållandena.

Han konstaterar att de mätningar som tidigare gjorts visar på kraftigt förhöjd förekomst av mögel och bakterier i drevningen runt fönstren och i korkisolering som varit fuktskadad. Det luktar också mögel i vissa rum. Mätningen av luftkvalitén har ändå inte visat på något avvikande resultat.

Enligt Göran Nilssons bedömning behöver det dock inte innebära att inte enskilda personer kan få besvär.

Brukar inte vara mätbara

Medicinska utredningar ger sällan någon säker förklaring till besvär av det här slaget och de brukar inte vara mätbara vid blodprover eller lungfunktionsundersökningar, skriver han.

På rekommendation av företagsläkaren har nu kommunen som arbetsgivare gått ut och erbjudit alla som känner av besvären möjlighet att byta arbetsrum.

Redan flyttat ut

Som Arbetarbladet berättat har flera anställda på bygg- och miljöförvaltningen, däribland bygg- och miljöchefen Ola Edström, redan tidigare flyttat ut från den värst drabbade korridoren.

När den pågående renoveringen av Stadshuset är avslutad ska nya prover tas. Efter det fattas beslut om det finns anledning att vidta ytterligare åtgärder.

Mats Jonsson

Annons