Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelse för miljoner på skolor

/
  • KAMERA I TAKET. 2004 fick Borgarskolans gymnasium i Gävle kameraövervakning i matsalen. På Murgården ska kamerorna vara avslagna under skoltid.

Okynnesförstörelsen vid skolor och förskolor i Sandviken kostar miljonbelopp.
På försök vill Sandvikenhus nu sätta upp en övervakningskamera utanför Murgårdsskolan för att fånga gärningsmännen på bild.
– Under skoltid accepterar vi dock ingen kameraövervakning, säger Göran Hansson, kommunens säkerhetschef.

Annons

Sönderslagen ytterbelysning, uppbrutna fönster, klotter eller glaskross är en vanlig bild som möter personalen när den kommer till skolor och förskolor i centrala Sandviken på mornarna.

– Det här är ett jättestort bekymmer i dag. Vi lägger enormt mycket pengar på att reparera efter skadegörelsen. Ofta handlar det om ren okynnesförstörelse där det inte finns något annat syfte än att bara ha sönder saker, säger Peter Skogsberg, områdeschef och förvaltare av kommunala lokaler i centralorten.

Okynnesförstörelsen har ökat under de senaste åren och kostar numera miljonbelopp.

– Eftersom vi lever under sparkrav innebär det att vi får mindre pengar att underhålla fastigheterna för. Det är trist att hela tiden behöva laga i stället för att underhålla.

Sandvikenhus polisanmäler oftast varje fall av skadegörelse.

Men det är sällan anmälningarna resulterar i någonting annat än att de avskrivs.

Försök som gjorts med larmsystem och extra bevakningsinsatser på bland annat Murgårdsskolan har inte lyckats. På grund av skolans läge brukar de som ägnar sig åt den här typen av förstörelse bli varskodda om att poliser eller vaktbolag är på väg dit.

Sandvikens kommun har normalt som policy att inte ha övervakningskameror i eller utanför skolor.

– Själv är jag ingen vän av kameraövervakning. Jag värnar den personliga integriteten och jag tror inte heller att man löser alla problem med att sätta upp kameror. Ibland kan effekten bara bli att man avstår från att ta itu med de verkliga problemen, säger säkerhetschefen Göran Hansson.

I det läge som nu uppstått accepterar dock Sandvikens kommun att förvaltaren Sandvikenhus gör ett några månader långt försök med kameraövervakning under förutsättning att kameran är avslagen under skoltid.

Dessutom krävs det ett tillstånd av länsstyrelsen.

– Vi kör det här som pilotprojekt och så får vi se vilket utfall det blir innan vi bestämmer oss för hur vi ska gå vidare, säger Peter Skogsberg.

Mer läsning

Annons