Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidgymnasiet drivs med Kungsberget

/
  • Glada. Fyra glada herrar informerade på fredagen om Bessemerskolans nya skidgymnasium. Från vänster: Svenska skidförbundets landslagstränare i freestyle Tomas Carlqvist, Bert-Ola Dahlgren. intendent på Bessemerskolan, Jonas Lundblad, utvecklingschef på Kungsberget, och Ola Hedlund, idrottslärare på Bessemerskolan.
  • förutsättning. Emil Eriksson från Sandviken går skidutbildningen i Järpen. Han berättar att skidgymnasium är en förutsättning för att kunna satsa professionellt på sporten.
  • firar. Jonas Lundblad och Bert-Ola Dahlgren firade sitt framtida samarbete med tårta.

Skidgymnasiet i Sandviken blir Sveriges andra att erbjuda undervisning i puckelpist.

Annons

Det finns sedan tidigare bara vid Åre gymnasieskola i Järpen.

– Det är väldigt positivt för Sandviken som idrottsstad, säger Bert-Ola Dahlgren på Bessemerskolan.

I fredagens Arbetarbladet skrev vi att Sandvikens gymnasieskola, numera Bessemerskolan, fått tillstånd att undervisa i skidsporten Freestyle. På fredagen presenterade skolan den nya utbildningen på Kungsberget.

Det kanske mest attraktiva med utbildningen är puckelpistundervisningen som bara finns på ett annat ställe i landet, i jämtländska Järpen. Men konkurrensen om platserna blir stentuff.

– Det blir 24 platser totalt spridda över tre år. Så åtta platser varje år, fyra med inriktning puckelpist och fyra i grenen freeride, berättar Bert-Ola Dahlgren.

Skolan kan inte utöka antalet platser eftersom de får tillstånd för ett visst antal från Riksidrottsförbundet, RF. De hade även sökt tillstånd att undervisa i längdskidor, men fick avslag. RF ansåg att det redan finns tillräckligt med utbildningsplatser inom längdskidåkning i landet.

Samarbete med Kungsberget

Den nya utbildningen kommer att bedrivas i samarbete med Kungsberget, där eleverna kommer träna rent praktiskt två till tre gånger per vecka under vinterhalvåret. På sommaren ser det lite annorlunda ut.

– Då kommer de att köra i plastramper och landa i en stor luftkudde, en så kallad Big air bag. Dessutom blir det mycket studsmatteträning, säger Jonas Lundblad, utvecklingschef på Kungsberget.

Erfarenhet av utbildning

En som har erfarenhet från freestyleutbildning är Sandvikensonen Emil Eriksson. Han pluggar andra året på utbildningen i Järpen och har redan som 17-åring fått köra i landslaget i freestyle.

– Vill man satsa helhjärtat på det här är skidgymnasium väldigt bra, berättar han.

Utbildningen startar hösten 2012 och innebär till att börja med två nya halvtidstjänster för två specialidrottslärare.

Mer läsning

Annons