Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”SKL:s rankning ensidig”

Skolforskaren, Nihad Bunar, är mycket kritisk till SKL:s rankning av gymnasieskolor.


– Det är farligt att stirra sig blind på betyg, det säger egentligen ingenting om hur bra eller dålig skolan är, säger han.

Annons

Arbetarbladet kunde i går berätta att Göranssonska skolan fått en topplacering i Sveriges kommuner och landstings rankning av gymnasieskolor. Den databas som SKL har öppnat jämför betyg och andelen behöriga elever på landets skolor. I databasen kan den som önskar leta reda på statistik ända ner på programnivå.

Men enligt skolforskare Nihad Bunar, docent vid Stockholms universitet, ger en ranking enbart utifrån elevernas prestationer en väldigt ensidig bild av skolan.

– Det säger ingenting om lärarnas förmåga att undervisa, hur mycket resurser skolan har eller vilka elever som går där och vad de har för bakgrund.

Ett syfte med den nya rankingen är att underlätta för niondeklassare när de ska välja gymnasium. Men Nihad Bunar föreslår i stället att föräldrar och elever som ska välja gymnasieskola går in på Skoverkets databas.

– Där finns bättre verktyg. Det är ingen rankning, utan en källa med en massa uppgifter om de olika skolorna. Det gäller att få en så bred bild som möjligt.

Nihad Bunar tror också att de skolor som hamnar långt ner på SKL:s rankinglista kan hamna i en ond spiral.

– SKL vill tvinga skolor till förbättringar, men genom att hängas ut som dåliga tror jag bara gör dem ännu sämre. Det är inte förebråelse och skam de behöver känna, de behöver pushas.

Mer läsning

Annons