Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogs-Jan satsar på surströmmingspiller

/

Entreprenören Skogs-Jan i Österfärnebo fick höra att surströmming kunde lugna ner hans oroliga mage.

Så föddes idén som nu har kommit så långt att ett kosttillskott med surströmming som huvudingrediens ska börja tillverkas i större skala.

Annons

Tillverkningen ska ske på Wedins surströmmingssalteri i Enånger i norra Hälsingland.
Kosttillskottet tas fram genom att surströmmingen frystorkas och mals och sedan läggs i gelatinkapslar.

Arbetarbladet har sökt Skogs-Jan Eriksson men han är svår att eftersom han jagar ripa i fjällen där mobiltäckningen är dålig.
Patrik Enfält är vd i Rebiotica AB som står för utvecklingen av det nya kosttillskottet.
– Jag jobbade med Jan i ett annat sammanhang och var mycket skeptisk till kosttillskottet i början. Det finns ju mycket humbug i branschen. Och hur gick det ihop med en man som sysslat med hydraulik och maskiner i 40 år.

På en affärsresa fick Enfält pröva "surströmmingspillren".
– Det hade effekt inom en timme på min oroliga mage. Då blev jag troende, säger Patrik Enfält som spritt det i hela sina bekantskapskrets.

Han tror att den mjölksyrakonserverade fisken påverkar magen på positivt sätt.
Förutom på människor med oroliga magar siktar Rebiotica på att nå veterinärmarknaden med hundar, katter och smågrisar som målgrupper.

Huvudägare i Rebiotica är Hornberje Holding AB som ägs av Skogs-Jans son Peter Eriksson. Delägare i Rebiotica är också privatpersonerna Patrik Enfält och Jan O Karlsson och Copterflyg AB med Stig Göran Allevik, Kilafors, tidigare länsjaktvårdare och yrkesmilitär på I 14 i Gävle, som styrelseledamot.

Annons