Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan betalar körkortet

/
  • Vårdelever. Linda Åberg och Jonas Hansson i årskurs ett på omvårdnadsprogrammet är nöjda. I höst börjar de ta körlektioner och skolan står kostnaden.
  • Körkort. Eleverna på omvårdnadsprogrammet i Sandviken får körkortet betalt av skolan. Linda Åberg och Jonas Hansson börjar övningsköra i höst.

Gratis körkort.
Det får vårdeleverna på Sandvikens gymnasieskola i höst.

Annons

Kunskapsnämnden har avsatt runt 12 000 kronor per elev, en summa som motsvarar vad kostar att ta körkort i dag.

– Suveränt, säger Linda Åberg, elev på omvårdnadsprogrammet.

För många som arbetar inom vård och omsorg är körkort en nödvändighet. Sandvikens kommun har tagit fasta på det och betalar körkortsutbildning för de 26 eleverna som i höst börjar omvårdnadsprogrammets andra år.

Syftet med körkortsutbildningen är också att locka fler elever till programmet, särskilt pojkar.

I kunskapsnämndens budget finns 300 000 kronor för körkortsutbildning. Det motsvarar cirka 12 000 kronor per elev, en summa som stämmer väl överens med vad det brukar kosta att ta körkort i dag.

– Kostnaden för utbildning brukar hamna på 12 000-13 000 kronor, men det förutsätter att man kör privat också. Kostnaden för privat övningskörning ingår inte i den här summan, säger Hans Matsson vid Transportstyrelsens körkortssektion.

Det teoretiska avsnittet kan eleverna läsa på Sandvikens gymnasieskola. Men körlektionerna får inte krocka med den ordinarie undervisningen. De får eleverna ta under håltimmar eller på fritiden.

Det är dock oklart om kunskapsnämnden kommer att stå för samtliga avgifter. Bland annat tillkommer avgifter för halkbana, det teoretiska provet och uppkörningen förutom lektionerna hos trafikskolan.

– Antagligen kommer vi att sätta ett tak för hur mycket utbildningen får kosta, säger Maj Norrback Carlsson, lärare på omvårdnadsprogrammet.

Körkortsutbildningen är resultatet av ett medborgarförslag som hon och eleven Christoffer Lönn skrev 2007.

– Det är kul att visa andra att det går att påverka, säger Maj Norrback Carlsson.

Men skolan ställer krav på eleverna. Efter första läsåret måste de vara godkända i 90 procent av kurserna annars betalar inte skolan körkortsutbildningen.

Linda Åberg och Jonas Hansson läser första året på omvårdnadsprogrammet och de välkomnar kunskapsnämndens beslut.

– Det är suveränt! Man behöver körkort i arbetet, säger Linda Åberg.

Körkortsutbildningen var ändå inte avgörande när de valde omvårdnadsprogrammet. De visste redan från början vilket program de ville läsa.

Jonas Hanssons mål är ett arbete inom räddningstjänsten.

– Jag hade hört att körkortsutbildningen fanns och det är ett plus, säger han.

Hur många körlektioner man bör ta är individuellt. Hans Matsson bedömer att genomsnittet ligger på 20 lektioner. Räknar man in privat övningskörning bör man ligga på sammanlagt 70-80 timmar i körtid innan uppkörningen, säger han.

Mer läsning

Annons