Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolfotograf anklagas för att ha kränkt elever

/

Fotografen som skulle ta bilder till skolkatalogen kommenterade elevernas utseende på ett kränkande sätt. Det hävdar Sandvikens elevkår i en avtalstvist med Pixybild AB.

Annons

– Sådana fotografer har vi inte, svarar Lars-Gunnar Johansson, företagets vd.

Det blev upprörda känslor när en nazistsymbol smögs in på en bild i 2009 gymnasiekatalog utan att Pixybilds granskare upptäckte någonting före tryckningen och utskicket.

Nu har det uppstått en ny konflikt mellan skolfotoföretaget och elevkåren vid Bessemerskolan.

Begärt skadestånd

Pixybild har via en anlitad advokat begärt skadestånd av elevkåren och dess företrädare för avtalsbrott. Detta sedan elevkåren valt att bryta samarbetet mitt i det tvåårsavtal som tecknades efter incidenten med nazistsymbolen.

– Vi fick rabatt första året som kompensation efter tabben med hakkorset. Allt hade funkat bra förut och vi resonerade att värre än 2009 kan det bara inte bli, säger Björn Eriksson, kårens generalsekreterare.

Men inför 2011 års fotografering har elevkåren valt att bryta avtalet och anlita ett annat företag för att producera katalogen.

Kommenterade utseende

Enligt elevkårens företrädare kommenterade Pixys personal elevernas utseende på ett kränkande sätt i samband med förra årets fotografering.

– En kille blev tillsagd att inte le så mycket för att han såg vansinnig ut. Andra elever fick höra att de var tjocka eller stora, säger Björn Eriksson.

Otidsenliga arbetsmetoder som krävt stora resurser för det praktiska arbetet med förberedelserna från elevkårens sida är en annan orsak till att samarbetet avbröts.

Ovilja

– Det faktum att man kränker våra medlemmar, inte kan leverera sina produkter inom vettig tid och dessutom inte visar minsta vilja att rätta till problemen gör att vi har fattat det beslutet, säger ordföranden Herman Andersson.

Men det accepterar inte Pixybild. Företaget vill nu ha skadestånd i form av återbetald rabatt för 2010, vilket skulle handla om cirka 50 000 kronor.

Förnekar kränkningen

– Har man ett avtal ska det fullföljas, säger Lars-Gunnar Johansson, som förnekar att någon av fotograferna kommenterat elevernas utseende på ett kränkande sätt.

– Den typen av fotografer har vi inte. Om någon hade sagt sådana saker hade det dessutom kommit fram till mig hur fort som helst. Men jag har inte hört någonting förrän nu.

Mer läsning

Annons